Ministrul de externe al R. Moldova și-a dat demisia. Nicu Popescu va gestiona, probabil, aderarea la UE. Ultima vizită întreprinsă de ministrul de externe moldovean a fost în România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de Popescu în cadrul unei conferințe de presă din 24 ianuarie. 

Publicitate

Viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu și-a anunțat miercuri, 24 ianuarie, demisia, relatează Ziarul de Gardă.

„Doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. (…) Prin efort comun am reușit să ridicăm Moldova din cea mai rușinoasă perioadă în istoria diplomației noastre, perioadă în care diplomația s-a aflat în slujba oligarhilor, am reușit să aducem țara noastră în cea mai dinamică, recunoscută fază a serviciului diplomatic și a prezenței Republicii Moldova pe harta internațională”, a spus diplomatul.

Ultima vizită întreprinsă de Popescu înainte de a-și anunța public demisia din funcție a fost marți, la București, ocazie cu care a avut întrevederi cu omologul său Luminița Odobescu, cu Bogdan Aurescu, consilierul pentru politică externă al Președintelui Klaus Iohannis, și cu Mircea Abrudean, Secretarul General al Guvernului României.

Foto: Întrevederea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu

Nicu Popescu a menționat că va continua să contribuie la eurointegrarea Republicii Moldova și la păstrarea păcii din țara noastră, în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

 

Popescu a spus că are nevoie de o pauză „doar de la acest post”, de la ministerul de externe

 

Întrebat dacă rămâne în Moldova sau pleacă la Bruxelles pentru a ocupa funcția de negociator-șef cu UE în procesul de aderare a R. Moldova, oficialul na declarat:

”În primul rând funcția de negociator șef este o funcție care nu presupune traiul sau relocarea la Bruxelles. Negociatorul șef în mod normal se află în statul candidat și cazul nostru negociatorul șef se va afla predominant în Republica Moldova, evident cu deplasări regulate la Bruxelles dar și în alte state capitale ale UE. Anumite anunțuri se vor face ulterior”.

Popescu nu a spus cine va prelua mandatul său de ministru.

„Pentru a evita orice fel de interpretări privind orice interpretări privind motivul demisie mele, subliniez clar: am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de doamna președintă Maia Sandu, la începutul acestui mandat, și la această etapă am am nevoie de o pauză. În același timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile continue a doamnei președintă Maia Sandu și a echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și de a asigura în continuare pacea, stabilitatea și calmul în țara noastră”, a precizat el.

Nicu Popescu ocupa această funcție din  vara lui 2019. În timpul mandatului său, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE. La sfârșitul lunii iunie 2022, a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE, iar la summitul Consiliului European din decembrie 2023, statele UE au dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel