Ministrul de Externe al Poloniei a căzut în plasa farsorilor ruși: Crezând că vorbește cu Poroșenko, acesta a spus că SUA știau de Nord Stream II iar Europa nu vrea război cu Rusia

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Radoslaw Sikorski, la reuniunea CAE din 22.07.2024 la Bruxelles / foto ministerul polonezde externe
Radoslaw Sikorski, la reuniunea CAE din 22.07.2024 la Bruxelles / foto ministerul polonezde externe

Farsorii ruşi Vovan şi Lexus, cunoscuţi pentru capcanele telefonice în care au atras politicieni europeni pe care i-au făcut să creadă că la capătul firului se află oficiali străini cărora le-au făcut astfel mărturisiri pe care altfel nu le-ar fi spus public, au reuşit să-i întindă o astfel de cursă şi ministrului polonez de externe Radoslaw Sikorski, de la care au obţinut declaraţii despre războiul din Ucraina, relatează joi agenţiile Agerpres, AFP şi Reuters.

Farsorul rus care l-a contactat pe Sikorski s-a prezentat drept fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko. Într-o înregistrare audio cu această conversaţie, ei discută despre sprijinul Poloniei pentru Ucraina în războiul cu Rusia, despre NATO şi sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream.

 

Distrugerea Nord Stream 2, războiul cu Rusia și aderarea Ucrainei la NATO, abordate de ministrul de Externe al Poloniei care a crezut că vorbește la telefon cu Proșenko



Întrebat despre acest sabotaj, care conform unor dezvăluiri ale presei germane ar fi fost executat în cadrul unei operaţiuni speciale ucrainene, ministrul polonez spune că "americanii aveau informaţii avansate despre plan", dar "nu l-au oprit". Totuşi, "noi, în Polonia, credem că cel care l-a făcut a făcut o treabă bună", spune aprobator Sikorski.

Cât despre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, el afirmă că unele state occidentale folosesc această idee "ca monedă de schimb cu Rusia", insistând însă că "în Europa Occidentală nu există nicio dorinţă de a intra în război cu Rusia", aceasta fiind o "linie roşie absolută".

De asemenea, Sikorski a negat că soldaţi polonezi ar putea fi trimişi în război de partea Ucrainei, la fel şi o eventuală amplasare de arme nucleare americane în Polonia.

Întrebat despre perspectiva ca Donald Trump să devină preşedinte al SUA, el răspunde că a vorbit cu "oamenii lui Trump", care i-au spus că acesta va ameninţa Rusia cu o escaladare a conflictului pentru a încerca astfel să obţină un acord de pace între Rusia şi Ucraina.

Ministrul polonez de externe este auzit în înregistrare criticând încercările Kievului de a organiza conferinţe de pace cu participarea mai multor ţări în absenţa Rusiei pentru a exercita presiuni asupra acesteia, estimând că astfel de iniţiative sunt ineficiente.

Întrebat despre această înregistrare, difuzată de farsorii ruşi în ziua în care secretarul american de stat Antony Blinken se întâlnea la Varşovia cu Radoslaw Sikorski, un purtător de cuvânt al MAE polonez a declarat agenţiei Reuters că înregistrarea datează probabil din luna martie, dar s-a întrebat dacă nu cumva a fost editată. La solicitarea AFP, cei doi ruşi au dat asigurări că discuţia a fost autentică, dar au refuzat să precizeze data acesteia.

 

Cine sunt farsorii ruși Vovan şi Lexus, bănuiți că au legături cu serviciile de informații ale Rusiei



Duo-ul de comedianţi ruşi cu pseudonimele Vovan şi Lexus, bănuiţi a fi colaboratori ai Kremlinului şi ai serviciilor secrete ruse, a mai întins astfel de capcane telefonice şi altor personalităţi, printre care s-au numărat prinţul Harry al Marii Britanii, fostul premier britanic Boris Johnson pe vremea când era ministru de externe, fostul cancelar german Angela Merkel, preşedintele polonez Andrej Duda sau şefa guvernului italian Georgia Meloni.

Radoslaw Sikorski a mai fost ministru de externe şi între anii 2007-2014, în precedentele guverne conduse de actualul premier Donald Tusk. În 2014 el a fost implicat într-un scandal politic provocat de publicarea în presă a unor extrase compromiţătoare din discuţiile purtate de mai mulţi responsabili politici şi de oameni de afaceri în restaurante, unde aceştia au fost înregistraţi pe ascuns de către chelneri la solicitarea unui om de afaceri. Într-una dintre aceste discuţii private Sikorski a calificat atunci alianţa Poloniei cu SUA drept un 'bullshit' care 'nu face nici două parale'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel