Ministrul Ciucă a semnat la Pentagon o foaie de parcurs pe 10 ani pentru întărirea apărării la Marea Neagră

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul Apărării Dr. Mark T. Esper s-a întâlnit la Pentagon cu ministrul român al Apărării Naționale Nicolae-Ionel Ciucă. La întrevedere au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, George Maior, ambasadorul României în SUA, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Șeful Pentagonului, Mark Esper și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă au discutat despre importanța României în Alianță, atât datorită poziționării sale pe flancul estic al NATO, cât și la Marea Neagră, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

"După cum știți, Statele Unite sunt mândre să rămână alături de România ca un aliat ferm, iar în ultimii ani legăturile dintre cele două țări au devenit mai puternice. Vreau să mulțumesc României pentru găzduirea regulată de exerciții de antrenament care îmbunătățesc interoperabilitatea forțelor noastre și consolidează descurajarea împotriva Rusiei de-a lungul flancului estic al NATO", a spus Mark Esper.

De la stabilirea relațiilor diplomatice în 1880, legăturile dintre Statele Unite și România nu au fost niciodată mai puternice, se mai precizează în document. Esper a menționat că cele două țări au dezvoltat un parteneriat strategic angajat în promovarea păcii, democrației, libertății economice și statului de drept.

Secretarul și ministrul au discutat despre o serie de probleme, inclusiv modernizarea apărării, securitatea și cooperarea în Marea Neagră și influența tot mai mare a Chinei în regiune. Secretarul a mulțumit ministrului apărării pentru depășirea angajamentelor NATO de cheltuieli în domeniul apărării, se mai precizează în comunicatul de presă.

 

Foaie de parcurs pe zece ani

 

La încheierea ședinței, Secretarul Apărării și ministrul Ciucă au semnat o „foie de parcurs pentru cooperarea în domeniul apărării” pe 10 ani.

La finalul întrevederii ministrul Nicolae Ciucă a spus: "Statele Unite sunt cel mai puternic aliat al nostru. Recenta strategie de apărare națională a României 2020-2024 evidențiază atât importanța, cât și prioritatea de a lucra împreună pentru a asigura flexibilitatea strategică a SUA în Marea Neagră."

România investește în modernizarea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu, care se află lângă Marea Neagră, a subliniat el.

"Aflându-ne la marginea A2/AD (anti-access/area denial) în regiunea Mării Negre, 2% din PIB al României pentru bugetul de apărare nu este un număr, ci o declarație al unui aliat responsabil. Achiziționarea de capabilități moderne și relevante este o dovadă permanentă a cât de serios își înțelege România rolul de securitate și apărare în regiune", a mai spus ministrul Apărării din România. 

"În această măsură oportună, România va păstra și crește în continuare acest lucru ca un pilon de securitate previzibil, stabil și credibil, fiind farul democrației în regiune. România și SUA deblochează potențialul Mării Negre. Pentru un astfel de parteneriat emergent pentru prezent și mai ales pentru viitorul nostru, o foaie de parcurs comună de cooperare devine atât necesară, cât și eficientă. Acesta este motivul pentru care am conceput împreună un set clar de linii de urmat bazate pe priorități strategice în cooperarea noastră bilaterală în domeniul apărării. Suntem gata să extindem în continuare cooperarea noastră și să adăugăm mai multă substanță în domenii precum planuri și pre-poziționare, modernizare militară, cibernetică, terestră, aeriană și operațiune militară, antrenament și exerciții", a mai declarat ministrul Ciucă.

Ciucă a menționat că, în urmă cu două săptămâni, România a primit sistemul de rachete sol-aer Patriot, devenind prima națiune de pe flancul estic al NATO care deține acest sistem.

 

Rotația trupelor americane

 

"România sprijină puternic rotaţia militarilor SUA în regiunea Mării Negre. Înţelegem că un astfel de angajament presupune, pentru noi şi pentru ceilalţi aliaţi, generarea unor capacităţi adecvate", a spus ministrul Ciucă, accentuând faptul că intensificarea programului de exerciţii desfăşurate pe teritoriul României, în cadru aliat şi bilateral cu forţele armate ale SUA, este parte a obiectivului general de consolidare a prezenţei şi vizibilităţii NATO pe flancul estic. 

O altă temă importantă dezbătută a fost contribuția României la eforturile de partajare echitabilă a responsabilităților, pe toate dimensiunile sale - resurse alocate, capabilități dezvoltate şi participare la operațiuni, misiuni şi activități aliate.

 

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu

 

"Suntem recunoscători pentru angajamentul puternic față de apărarea alianței noastre, în special prin găzduirea Facilității de Apărare Antirachetă Aegis Ashore, un element cheie al capacităților NATO de apărare antirachetă. Mai mult, cheltuielile sporite pentru apărare ale României în ultimii ani depășesc angajamentul de 2% din PIB asumat și servește ca un exemplu puternic pentru alte națiuni aliate, astfel că vă mulțumim pentru asta. Securitatea și prosperitatea noastră colectivă depind de toate națiunile partenere care fac investițiile necesare pentru o alianță mai pregătită și mai capabilă", a menționat Mark Esper.

 

Securitatea depinde de investiții

 

Angajamentul SUA față de NATO și Articolul 5 este „întărit, iar America este umăr la umăr cu România pe măsură ce promovăm pacea, democrația, libertatea și celelalte valori comune ale noastre”, a mai spus șeful Pentagonului.

Articolul 5 prevede că, în cazul în care un aliat NATO este atacat, orice alt membru al alianței va considera acest lucru ca un atac împotriva tuturor membrilor și va întreprinde acțiunile pe care le consideră necesare pentru a-l ajuta pe aliatul atacat.

 

 

Citește și: Ministrul bulgar al Apărării a semnat la Pentagon un angajament de colaborare în domeniul militar

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel