„Astăzi, Orbán este acel cal troian, care rupe intens și, din păcate, din ce în ce mai eficient acea unitate și încearcă să arate că ar trebui să ignorăm Ucraina”, a spus Dvořák, duminică, potrivit site-ului de știri Euractiv, care preia CNN Prime News.
Orbán șantajează Europa pentru a proteja interesele Rusiei, nu pe cele ale Ungariei, precizează oficialul ceh.
În timpul reuniunii liderilor Consiliului European, Orbán a părăsit sala, permițând summitului să aprobe deschiderea discuțiilor de negociere cu Ucraina. Cu toate acestea, el a blocat dezbaterea despre revizuirea bugetului pe termen lung a UE, care a inclus aproximativ 50 de miliarde de euro destinați sprijinirii Ucrainei.
Orbán se confruntă cu critici pentru că a folosit problema ucraineană ca pârghie în încercarea de a debloca accesul la fondurile UE, care au fost înghețate din cauza amenințării actualului guvern ungar la adresa statului de drept din țară. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a decis să deblocheze 10 miliarde de euro, deoarece Ungaria a anunțat reforme judiciare. Cu toate acestea, aproximativ 21 de miliarde EUR rămân înghețate.
„Cred că adevăratul nume (pentru abordarea maghiară) este șantajul. Cred că numele adevărat este abuzul dreptului de veto, nu pentru a proteja interesele naționale ale Ungariei, ci pentru a proteja interesele Rusiei”, a spus Dvořák.
Comentariul autorului: Jocul făcut de Ungaria ar putea începe să fie considerat trădare de către majoritatea statelor europene.
Scopul urmărit de Ungaria, prin blocarea efortului Uniunii Europene de a sprijini Ucraina, este obținerea fondurilor europene, o parte încă suspendate, sau susținerea intereselor ruse în Europa sau amândouă. Acuzația directă de „protejare a intereselor Rusiei”, pe care a făcut-o ministrul ceh al Afacerilor Europene, Martin Dvořák, pare să indice o schimbare a retoricii oficiale a UE despre Ungaria, în sensul că jocul făcut de Budapesta a trecut în faza de trădare și nu mai este privit ca o negociere.
Democrația europeană se împotmolește la prima problemă serioasă (una existențială) cu care se confruntă.
Cu toate acestea, UE nu poate face prea mare lucru în privința depășirii veto-ului Ungariei privind Ucraina. Puternica democrație europeană, care a fost unul din motoarele dezvoltării continentului și a planetei, pare să amenințe chiar existența Uniunii Europene. Dreptul de veto, care a mai blocat și alte inițiative de modernizare a UE, este folosit, acum, pe o problemă în care expresia ”de securitate” ascunde natura ei fundamentală – cea ”de viață și de moarte”.
Și cu toate acestea, a renunța la democrație înseamnă să faci jocul adversarului. Xi Jinping a avertizat că autocrațiile vor conduce lumea în secolul 21.
În 2022, președintele SUA, Joe Biden, semnala că va urma un asalt puternic la adresa democrației. Acesta a dezvăluit că, după ce a fost ales la Casa Albă, președintele chinez Xi Jinping, l-a avertizat că democrațiile sunt în declin și că într-o zi „autocrațiile vor conduce lumea”. Xi Jinping „a spus că democrațiile nu pot fi susținute în secolul 21, autocrațiile vor conduce lumea. De ce? Lucrurile se schimbă atât de repede. Democrațiile necesită consens și este nevoie de timp, iar tu (democrațiile) nu ai acest timp", a reprodus Biden o parte din discuția cu liderul chinez, în cadrul discursului la ceremonia de absolvire de la Academia Navală din SUA.
Nu mai intrăm în detalii pentru a demonta evidentele contradicții fundamentale din afirmația liderului chinez privind viteza mare de adaptare a unei civilizații care în niciun caz nu poate fi susținută de autocrație.
Deci, cum poate prevala în continuare democrația?
Primele exemple ale gripării democrației pe chestiuni extrem de importante deja au venit și întrebarea este ce se poate face când o minoritate blochează o majoritate. Sancțiunile împotriva minorității nu par să funcționeze și ar putea fi privite, oarecum, ca o măsură nedemocratică.
Unul dintre principiile fundamentale ale democrației este cel al „domniei majorității si protecției minorității”. În exemplul Uniunii Europene, Ungaria este o minoritate. Are un drept de veto, cu care blochează o majoritate covârșitoare pe o chestiune de apărare.
Ocolind Budapesta, afectează UE securitatea națională a Ungariei? UE trebuie să demonstreze că nu. Iar dacă Ungaria nu vrea să facă parte din acest efort comun de sprijinire a Ucrainei, atunci nu ar trebui să existe acest drept de veto al său, iar cota proporțională a Ungariei scăzută din acest ajutor vital pentru Ucraina. Este mai mult decât democratic. Dacă nu poți să ajuți și nu te afectează acest lucru, măcar dă-te la o parte. Este un principiu fundamental care încă este sănătos în relațiile normale dintre oameni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News