În timpul vizitei sale de cinci zile în Statele Unite, la sfârșitul săptămânii trecute, ministrul s-a întâlnit cu adjunctul secretarului american al apărării, Kathleen Hicks, cu reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Consiliului Național de Securitate, ai Congresului și ai Agenției de Cooperare în domeniul apărării și securității (secretarul american al apărării se afla în spital în acel moment).
,,Adjunctul secretarului american al apărării a felicitat Bulgaria cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a aderării sale la NATO și a mulțumit ministrului pentru găzduirea a peste 1.000 de militari americani și aliați, inclusiv a grupului de luptă multinațional al NATO. A fost lăudat angajamentul de nezdruncinat al Bulgariei și numeroasele contribuții ale acesteia în cadrul Alianței, care au ajutat la menținerea flancului estic al NATO în siguranță în acest moment critic, iar liderii s-au unit pentru a condamna războiul de agresiune nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei", a precizat Pentagonul într-un comunicat de presă după această întâlnire.
Bulgaria se declară un prieten extraordinar al Ucrainei
Într-un interviu acordat postului Vocea Americii, Tagarev a oferit mai multe detalii despre ajutorul acordat Ucrainei de către Bulgaria în domeniul militar. Acesta include sisteme și muniții vechi din perioada sovietică, care sunt însă în stare bună de funcționare și pe care militarii ucraineni știu deja să le folosească fără a fi nevoie de pregătire suplimentară.
,,Dar cel mai important lucru este producția de muniție, arme de calibru mic și arme ușoare care are loc în Bulgaria. Acesta este domeniul de producție în care Bulgaria s-a specializat în perioada sovietică, iar această specializare este în continuare prezentă. Așadar, industria de apărare funcționează aproape 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar cea mai mare parte a acestei producții merge în Ucraina, fie direct, fie prin intermediul unor terțe părți", a declarat Tagarev.
Sprijinul acordat de Bulgaria a jucat un rol cheie în primele luni ale războiului, când armament de proveniență bulgară a început să ajungă în Ucraina, reprezentând 30% din tot ajutorul militar, după cum a relatat în detaliu Vocea Americii.
Tagarev a sugerat că ar fi putut fi vorba de furnizarea de arme de calibru mic, arme ușoare, lansatoare de rachete de tip RPG, sisteme de artilerie autopropulsate, obuze de 122 mm și 152 mm și mine.
El a declarat că industria bulgară de apărare intenționează să producă muniție la standardul sovietic și, de asemenea, intenționează să lanseze facilități suplimentare de producție pentru muniția NATO de 155 mm și 105 mm. În acest sens, a spus ministrul, mai multe companii bulgare au depus cereri de investiții în cadrul programului ASAP al Comisiei Europene, în cadrul căruia UE alocă un total de 500 de milioane de euro pentru a sprijini proiecte de investiții în valoare de până la 1,4 miliarde de euro pentru a stimula creșterea producției de muniții și rachete în Uniunea Europeană.
"Aceste noi investiții se concentrează deja aproape exclusiv pe producția de muniție de 155 mm, care este o prioritate, dar și pe alte categorii care sunt la mare căutare", a declarat Tagarev.
De asemenea, Bulgaria s-a alăturat declarației G7 de susținere a Ucrainei, în cadrul căreia părțile s-au angajat să colaboreze cu Ucraina în ceea ce privește angajamentele bilaterale de securitate pe termen lung, și este implicată activ în Platforma Crimeea, unde coprezidează unul dintre grupurile de lucru privind securitatea mediului, a declarat Tagarev.
"Există câteva zeci de mii de refugiați ucraineni pe teritoriul nostru și, în opinia mea, avem grijă de toți aceștia. Bulgaria este un prieten foarte bun al Ucrainei", a declarat ministrul.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist cu privire la starea defectuoasă a unor rachete antiaeriene și a muniției pentru arme de calibru mic care vin din Bulgaria în Ucraina, Tagarev a explicat că acest lucru se face printr-un acord între părți. Partea bulgară retrage din depozitele sale armele și munițiile care nu corespund parametrilor de funcționare și pe care nu le poate repara ea însăși și le transferă Ucrainei, care, cu ajutorul partenerilor, le aduce la starea de funcționare și le utilizează efectiv pe câmpul de luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News