Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri, în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor acestei alianţe din statele care au aderat la ea după 1997, discuţiile iniţiate pe 10 ianuarie neconducând până în prezent la niciun rezultat.
Rusia privilegiază această negociere cu SUA, ceea ce nemulţumeşte europenii, în rândul cărora încep să iasă la suprafaţă abordări diferite cu privire la o reacţie în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, fiind evidenţiată mai ales atitudinea ezitantă a Germaniei, a cărei economie are nevoie de gazele ruseşti.
''Trebuie să avem din partea Uniunii Europene (...) propuneri, un dialog organizat, periodic cu Rusia, rămânând în acelaşi timp fermi'', a subliniat Clément Beaune în faţa presei, precizează Agerpres.
În opinia sa, preşedintele rus Vladimir Putin preferă dialogul cu SUA pentru că ''aceasta aminteşte de vremea Războiului Rece şi de confruntarea superputerilor'' şi astfel poate încerca ''să divizeze'' europenii.
''Ceea ce noi putem face este să rămânem uniţi, ca occidentali, să fim prezenţi, ca europeni. Face Uniunea Europeană destul? Probabil că astăzi nu'', a deplâns oficialul francez, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri, într-un discurs în Parlamentul European, un dialog între UE şi Rusia asupra ''unei noi ordini de securitate în Europa''.
În acest timp, observatori anglo-saxoni au exprimat temeri cu privire la diviziuni în rândul statelor membre ale NATO şi UE.
''Ar fi greşit să acţionăm unii împotriva altora. Diviziunea este cel mai frumos cadou pe care i l-am putea face Rusiei'', a avertizat Clément Beaune.
Pentru moment, Parisul şi Berlinul încearcă să ''reactiveze'' medierea lor între Rusia şi Ucraina în formatul ''Normandia'', a explicat în continuare oficialul francez, vorbind despre ''iniţiative'', pe care nu le-a precizat, şi despre o nouă discuţie între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin ''în zilele următoare''.
Pe de altă parte, Clément Beaune consideră ''nerezonabil'' să vorbim despre ''zgomote de cizme'' ruseşti în Ucraina, atât timp cât calea diplomatică nu este încă epuizată.
''Mişcările de trupe, de tancuri, de camioane militare le vedem (...) Dar până la a spune ce vrea exact Vladimir Putin, ce vrea Rusia, aici trebuie să fim prudenţi. Nimeni nu ştie asta cu exactitate'', a remarcat oficialul francez.
''Ar fi nerezonabil să vorbim astăzi despre zgomote de cizme când căutăm încă soluţii diplomatice, pregătindu-ne în acelaşi timp pentru scenarii de fermitate'', a declarat Beaune, făcând referire la ameninţarea cu sancţiuni europene masive împotriva Rusiei dacă aceasta atacă Ucraina, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News