Macron mai face o încercare: Problema scutului pentru cerul Europei, (re)discutată la Conferinţa despre apărare aeriană comună de la Paris

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+
Foto: Sistemul Patriot configuratia 3+

Luni, 19 iunie 2023, miniștrii apărării din state UE se vor reuni la Paris, la invitația lui Emanuel Macron, pentru a discuta perspectivele apărării aeriene a Europei.

Miniştrii apărării din ţări membre ale Uniunii Europene participă, astăzi, la Paris, la Conferinţa despre apărare aeriană comună, organizată la iniţiativa preşedintelui Emmanuel Macron. Reuniunea îşi propune să relanseze problematica strategică privind apărarea antiaeriană şi rachetele cu rază lungă de acţiune.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, va participa la Conferința europeană de apărare aeriană și antirachetă, la  Salonul Internațional Aeronautic de la Paris  - Le Bourget (Paris Air Show). Geoană va deschide prima sesiune a evenimentului, intitulată „Privire de ansamblu strategică – o abordare cuprinzătoare a apărării aeriene”. 

În prezent, nicio ţară din Uniunea Europeană nu deţine arme capabile să tragă de pe teritoriul său o rachetă care să atingă o ţintă la mai mult de 1.000 km distanţă, în timp ce ruşii pot lovi toate capitalele europene în doar câteva minute, relatează RadioRomânia.

Preşedintele Emmanuel Macron le cere partenerilor din Uniune să creeze condiţiile pentru a se apăra singuri şi să nu lase viitorul graniţelor la bunul plac al ruşilor sau americanilor, după cum declara acum câteva luni, când a propus conferinţa de astăzi de la Paris.

”Europa nu este la adăpost de lovituri de rachete sau de drone. Tehnologia a pus la dispoziţie adversarilor noştri, care nu sunt numai alte state, mijloace de a lovi de la distanţă. Apărarea aeriană a continentului nostru este o chestiune strategică. Nu ne putem rezuma la promovarea unei industrii de apărare naţionale în detrimentul suveranităţii europene”, declara Emmanuel Macron.

Remarca preşedintelui Macron vizează direct Germania, inițiatoarea European Sky Shield, un instrument care va integra sisteme de apărare antiaeriană din fabricate în Germania (IRIS-T), Statele Unite (Patriot) sau Israel (Arrow-3), dar nu și echipamente franceze.

Cancelarul Olaf Scholz a lansat anul trecut, în cadrul NATO, iniţiativa European Sky Shield (ESSI), scutul la care au aderat 17 țări, inclusiv România, Marea Britanie, statele baltice, Suedia și Finlanda. Totuși, țări cheie precum Franța, Italia (producătoarele sistemului SAMP-T, dar și Polonia au rămas pe margine.

Sistemul Samp/T (MAMBA); Foto: Forțele Aeriene Franceze, via NATO Allied Air Command - facebook

Excluderea rachetelor franco-italiene SAMP/T, care au o rază de acțiune similară cu cea a americanului Patriot, este un punct dureros la Paris.

„Franța este supărată că Sky Shield se bazează în mare parte pe tehnologia americană și israeliană atunci când există o alternativă europeană și că proiectul a omis, de fapt, sudul Europei”, recunoaște, pentru FT, Shahin Vallée, un fost consilier al lui Macron. 

Un oficial francez a mai adăugat că evenimentul de luni nu este menit să submineze Sky Shield, ci mai degrabă să vină cu soluții privind o strategie mai ample de a proteja cerul european, inclusiv rolurile NATO și UE privind descurajarea.

Tensiunile în culise sunt mari. Publicația britanică susține că Germania a plănuit inițial să trimită un înalt oficial în locul ministrului apărării, Boris Pistorius, dar și-a schimbat decizia în weekend.

Berlinul vede criticile franceze ca fiind nefondate și susține că urgența de a securiza cerul european înseamnă că achiziționarea de sisteme deja testate este preferabilă noilor dezvoltări „de lungă durată și adesea costisitoare”.

Potrivit unor surse de la Ministerul francez al Armatei, reuniunea de astăzi după-amiază este pur consultativă, fără să fie aşteptată vreo decizie. Important este ca această dezbatere să fie lansată şi ca fiecare ţară din Uniune să-şi afirme punctul de vedere, au precizat autorităţile franceze. Şi-au anunţat prezenţa în jur de 20 de miniştri europeni ai apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel