Acesta declarația vine după ce mai oficiali spanioli ar fi precizat la o expoziție de apărare organizată la Madrid, săptămâna trecută, că atât Marina Spaniolă, cât și Forțele Aeriene se află în stadiile incipiente ale unei analize în care avionul F-35, fabricată de compania americană Lockheed Martin, devine un candidat cheie pentru viitoarele programe militare de înzestrare.
„Guvernul spaniol nu are buget pentru a intra în niciun alt proiect pentru al avion de luptă în afară de cel în care este deja implicat. Excludem intrarea în proiectul F-35. Angajamentul nostru este pentru FCAS”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului spaniol al Apărării, citată de Reuters.
Potrivit informaţiilor apărute săptămâna trecută, pe mai multe site-uri de specialitate din domeniul militar, Marina și Forțele Aeriene Spaniole sunt în continuare interesate de avionul de luptă american F-35, chiar dacă guvernul de la Madrid s-a asociat în anul 2019 la proiectul militar franco-german Systeme de Combat Aérien Futur (SCAF, sistem de luptă aeriană al viitorului) – gândit pentru dezvoltarea unui avion de vânătoare de generaţia a VI-a, dar şi a unor drone de ultimă generaţie.
La momentul respectiv, Gareth Jennings, un specialist în aviație militară al publicaţiei Janes.com, a precizat că, potrivit surselor sale, Madridul ar fi în discuții cu Statele Unite pentru o potențială comandă de 50 de F-35, dintre care 25 în versiunea F-35B cu decolare verticală pentru Marina Spaniolă și 25 în versiune F-35A pentru Forțele Aeriene Spaniole.
La rândul său, publicaţia Defense News preciza că avioanele F-35B ar fi alegerea cea mai bună pentru Forţele Navale Spaniole, deoarece de mai mult timp se doreşte înlocuirea celor 12 avioane Harrier, care sunt folosite de pe portavionul spaniol Juan Carlos I.
Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS
Noua aeronavă de luptă, la al cărei proiect mai participă şi Spania, pe lângă Germania şi Franţa, urmează să devină operaţională din 2040, înlocuind aparatele Eurofighter, în cadrul aşa-zisului Sistem de luptă aeriană al viitorului (Future Combat Air System, FCAS) şi care va mai cuprinde între altele drone şi sateliţi.
Avionul de generaţia a VI-a din cadrul programului european FCAS ar urma să înlocuiască avioanele Rafale din Franța, avioanele Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.
Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS.
Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro. Noul avion de luptă, care ar urma să devină operaţional către anul 2040, este piesa de bază a programului SCAF (sistemul de luptă aeriană al viitorului), care mai cuprinde drone şi rachete de croazieră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News