Publicitate
“Până la sfârșitul anului, intenționăm să încheiem un contract suplimentar pentru achiziționarea de avioane de vânătoare multirol Su-35S. Suma contractului va fi de 70 de miliarde de ruble” (aproximativ 800 milioane euro), a precizat Șoigu la Komsomolsk pe Amur, în timpul unei consfătuiri cu reprezentanții Complexului Militar Industrial.
“De fapt, am venit pentru acest lucru, pentru a ne asigura că întreprinderea este capabilă să îndeplinească acest contract”, a spus ministrul.
Su-35 este un avion de vânătoare supermanevrabil, dezvoltat de compania Sukhoy (parte a Corporației Întrunite Constructoare de Avioane) și produs de Întreprinderea de Aviație din Komsomolsk pe Amur. Întreprinderea asigură producerea în serie a avioanelor de vânătoare Su-35 atât pentru Ministerul rus al Apărării, cât și pentru clienții străini. Avionul a fost dezvoltat pe baza aeronavelor Su-27 și Su-30, însă, în același timp, este o aeronavă conceptual nouă, cu elemente de luptă specifice generației a cincea.
Su-35 poate dezvolta o viteză de până la 2.500 de kilometri pe oră și are o autonomie de 3.400 de kilometri. Aeronava dispune de 12 puncte de prindere pentru rachete și bombe și este dotată cu un tun de bord calibru 30 de milimetri.
Comentariul autorului
Până în prezent, Ministerul rus al Apărării a contractat 98 de avioane de vânătoare de tip Su-35S. Un prim contract pentru achiziționarea a 48 de aeronave de acest tip a fost încheiat între Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoy în anul 2009, iar al doilea contract, pentru alte 50 de avioane, a fost parafat în 2015.
Primul contract a fost onorat de întreprinderea producătoare în perioada 2012-2016, iar al doilea se derulează în perioada 2016-2020.
În acest moment, Forțele Aerospațiale ale Federației Ruse dispun de 88 de avioane de vânătoare Su-35S, urmând ca ultimele zece aeronave din contractul din 2015 să fie livrate până la sfârșitul acestui an.
Cu cele 88 de avioane au fost formate șapte escadrile, fiecare cu 12 aeronave, iar alte patru aparate au fost livrate grupului de acrobație aeriană Cavalerii ruși, de pe aerodromul din Kubinka (Regiunea Moscova). Una dintre escadrile se află în compunerea Centrului 929 pentru Teste de Stat din Akhtubinsk, iar restul de șase sunt împărțite, în mod egal (câte trei), între regimentele de aviație de vânătoare ale Regiunilor Militare Est și Vest. Astfel, Divizia 303 Aviație Mixtă a Armatei 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Est dispune de trei escadrile de avioane Su-35S, aflate în compunerea Regimentului 23 Aviație de Vânătoare - Dzemgi (două escadrile) și Regimentului 22 Aviație de Vânătoare - Centralnaya Uglovaya (o escadrilă). Divizia 105 Aviație Mixtă a Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Vest dispune de alte trei escadrile de avioane Su-35S, aflate în compunerea Regimentului 159 Aviație de Vânătoare - Besovets (două escadrile) și Regimentului 790 Aviație de Vânătoare - Khotilovo (o escadrilă).
Potrivit planurilor curente ale conducerii Ministerului rus al Apărării, următoarele 10 avioane de vânătoare livrate de Întreprinderea de Aviație din Komsomolsk pe Amur vor fi introduse în dotarea grupului de acrobație aeriană Cavalerii ruși (patru aparate) și forțelor din Crimeea (Regimentul 38 Aviație de Vânătoare - Belbek / Divizia 27 Aviație Mixtă / Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană / Regiunea Militară Sud).
În ceea ce privește livrarea la export a avioanelor de vânătoare Su-35S trebuie spus faptul că, până în prezent, au fost livrate efectiv numai 24 de aeronave de acest tip către China. Deși au mai fost încheiate o serie de alte contracte, cu Indonezia și Egiptul, acestea se află încă sub semnul întrebării, din cauza opoziției SUA, care au amenințat statele respective cu introducerea de sancțiuni în cazul realizării acestora. În același timp, în urma excluderii din programul F-35, ca urmare a achiziționării de sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Federația Rusă, Turcia analizează posibilitatea achiziționării de aeronave Su-35. O decizie finală în acest sens nu a fost luată încă de autoritățile de la Ankara, care mai au și alte opțiuni, între care se află și avionul rusesc de vânătoare de generația a cincea Su-57.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News