"În cadrul unui viitor program de stat pentru armament, Ministerul Apărării și Forțele Aerospațiale ar putea lua în considerare posibilitatea de a achiziționa acest avion", a declarat Borisov. "Aceasta reprezintă un factor major de potențare a exportului. Clienții străini sunt întotdeauna dornici să afle dacă forțele armate naționale ale țării folosesc tehnologiile militare oferite pentru export."
Borisov a precizat că atât Ministerul Apărării, cât și Forțele Aerospațiale au o „precauție istorică” în privința utilizării avioanelor cu un singur motor, deoarece întotdeauna au considerat că aeronavele bimotor sunt mai fiabile. Cu toate acestea, avioanele de luptă cu un singur motor au devenit tot mai răspândite în lume.
"Din câte știu, începutul testelor de zbor este programat pentru 2023. Producția de serie (cu condiția unei cereri suficiente) poate începe în 2025-2026. Acest termen este destul de realist", a spus Borisov.
Su-57 Checkmate ar avea deja potențiali cumpărători
"În caz contrar, nu vom putea intra pe această piață unde modelele SUA și Chinei (cu un singur motor) guvernează deja. Acest avion are un potențial foarte bun și perspective bune pentru a ocupa o anumită nișă. Deja are potențiali cumpărători. Sunt două aspecte esențiale care îi vor permite să ocupe un loc demn: apariția promptă pe piață și un preț rezonabil", a declarat Borisov.
Borisov a adăugat că avionul deține o serie de caracteristici care corespund parametrilor avioanelor de luptă de generația a cincea, cum ar fi compartimentul de acroșare a armamentului în interiorul fuselajului.
Avionul de luptă Checkmate a fost prezentat pentru prima dată în luna iulie, la salonul internaţional de aeronautică MAKS 2021. Acesta se dorește o alternativă mai ieftină la modelul american FA-35A Lightning II sau cel suedez, JAS-39 Gripen. Piața potențială a Checkmate este estimată la 300 de bucăți.
Pe lângă piața internă, unde inițial a fost refuzat datorită configurației sale cu un motor, avionul este considerat de către producători o ofertă atractivă pentru țările din Africa, precum și pentru India și Vietnam. Avionul, care va fi înregistrat ca Suhoi-75, va fi asamblat la uzina din Komsomolsk-pe-Amur.
Potrivit dezvoltatorilor, Checkmate are caracteristici stealth și poate acroșa o sarcină utilă de aproximativ șapte tone în compartimentul pentru rachete aer-aer și aer-sol din interiorul fuselajului. Acesta poate atinge o viteză supersonică de 1,8 Mach, are o rază de acțiune de 3.000 de kilometri și este capabil să lovească până la șase ținte simultan.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News