Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul asupra navei Ivan Khurs și a prezentat imagini cu distrugerea unei drone maritime ucrainene

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat, fără succes, să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.

,,Astăzi, la ora 05:30, Forțele Armate ale Ucrainei au făcut o încercare nereușită de a ataca nava Ivan Khurs a FRMN, care îndeplinește misiuni de asigurare a securității gazoductelor Turkish Stream și Blue Stream în zona economică exclusivă a Republicii Turcia, cu trei bărci cu motor fără pilot”, a menționat ieri Konașenkov la un briefing, preluat de agenția Interfax.

Potrivit precizărilor acestuia, “toate bărcile inamice au fost distruse cu foc de la armamentul standard al navei rusești de cercetare radioelectronică, aflată la 140 de kilometri nord-est de Strâmtoarea Bosfor”.

,,Nava Ivan Khurs a FRMN continuă să-și îndeplinească misiunile încredințate”, a spus Konașenkov.

“După atacul terorist din 26 septembrie 2022 asupra gazoductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2, Forțele Armate ale Federației Ruse au luat măsuri pentru a proteja astfel de instalații. Și nu în zadar”, a spus Konașenkov.

 

Ministerul rus al Apărării a prezentat miercuri un material video cu distrugerea dronelor maritime ucrainene

 

Potrivit informațiilor din presă, Ivan Khurs este o navă de cercetare radioelectronică, introdusă în dotarea FRMN cu câțiva ani în urmă. Aceasta este destinată pentru asigurarea comunicațiilor și a conducerii flotei, precum și pentru îndeplinirea misiunilor de cercetare.

Comentariul autorului: În cadrul declarației de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a prezentat un scurt material video, de câteva secunde, care nu este relevant în ceea ce privește subiectul aflat în discuție. 

Din acesta rezultă distrugerea unei singure drone maritime cu focul executat de la bordul unei nave. Trebuie precizat faptul că drona se afla la o distanță destul de mică de navă, probabil de câteva zeci de metri. Filmarea nu demonstrează însă că în imagini este vorba despre nava Ivan Khurs, nici că drona este ucraineană și nici că acțiunea se produce în Marea Neagră.

Totuși, declarația oficialului rus lămurește un lucru care era incert în informațiile apărute în cursul dimineții de ieri. Mai multe postări de pe rețelele de socializare, preluate ulterior în presă, anunțau faptul că nava de cercetare radioelectronică Ivan Khurs a FRMN a fost atacată de dronele ucrainene la scurt timp după trecerea prin Strâmtoarea Bosfor sau în timp ce se pregătea să tranziteze strâmtoarea. Sursele locale turcești, care monitorizează trecerea navelor prin Strâmtoarea Bosfor nu au confirmat faptul că nava rusească ar fi trecut prin strâmtoare. De fapt, acest lucru nici măcar nu era posibil, având în vedere că Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră pentru navele militare, din cauza conflictului din Ucraina.

Pe de altă parte, nici declarația lui Konașenkov, potrivit căreia nava rusească îndeplinea misiuni de asigurare a securității gazoductelor din Marea Neagră, nu este una foarte credibilă. În primul rând, având în vedere situația de securitate din zona Mării Negre, este destul de impropriu să trimiți o navă de cercetare radioelectronică să desfășoare astfel de activități.

Ivan Khurs este mai degrabă o navă tehnică decât o navă de luptă și nu dispune de armamentele necesare nici pentru autoapărare și cu atât mai puțin pentru intervenția împotriva unor mijloace navale de atac. În al doilea rând, nici poziționarea atât de aproape de zona economică exclusivă a Turciei nu este în regulă. Mai degrabă, astfel de misiuni ar fi trebuit să fie îndeplinite de nave turcești.

În concluzie, se poate aprecia că reacția oficială a reprezentantului militar al Rusiei aduce unele lămuriri în legătură cu incidentul din Marea Neagră, dar este departe de a clarifica situația.

 

Surse: militarynews.ru, tvzvezda.ru.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel