Bartoszewski a subliniat că, spre deosebire de Orban, Polonia nu a făcut afaceri cu Rusia de la începutul invaziei sale la scară largă in Ucraina "deoarece a fost un atac atât asupra Poloniei, cât și asupra SUA, UE și NATO".
El a declarat că discursul lui Orbán a fost comentat foarte negativ de Ambasada SUA la Budapesta.
"Nu prea înțeleg de ce Ungaria dorește să rămână membră a organizațiilor care nu-i plac atât de mult și care se presupune că o tratează atât de prost. De ce [Orbán - n.r.] nu creează pur și simplu o alianță cu Putin și cu unele state autoritare de acest tip? Există un principiu conform căruia, dacă nu vrei să fii membru al unui club, poți pleca oricând. Aceasta este cu siguranță o politică antieuropeană, antiucraineană și antipoloneză a [Ungariei - n.r.]", a precizat Bartoszewski pentru PAP.
,,Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care este la marginea societății internaționale - atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO", a declarat acesta.
Oficialul polonez a menționat că Ungaria blochează, de asemenea, 467 de milioane de euro din Fondul european pentru pace (EPF), alocat de UE Poloniei pentru a compensa echipamentele militare furnizate Ucrainei de către Polonia.
Anterior, în timp ce susținea un discurs planificat în cadrul Universității de Vară Tusványos din stațiunea românească Băile Tușnad, Orban a afirmat că polonezii "au cea mai ipocrită și moralizatoare politică din întreaga Europă", deoarece ar "continua fără rușine să facă afaceri" cu Rusia.
Relațiile dintre Varșovia și Budapesta s-au răcit după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, din cauza opiniilor diferite cu privire la această invazie. Cu toate acestea, Orban nu a criticat deschis Polonia până acum.
Orban a acuzat, de asemenea, Polonia că a provocat o schimbare în echilibrul de putere în Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configurații: Londra, Varșovia, Kiev și țările baltice și scandinave.
În opinia sa, acest lucru slăbește Grupul de la Vișegrad, un bloc de patru țări din Europa Centrală, printre care se numără și Slovacia și Republica Cehă, care era "vechiul plan al Poloniei" bazat pe recunoașterea unei Germanii puternice și a Rusiei cu o a treia forță importantă, scrie portalul Ukrainska Pravda. (PAP)
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News