Ministrul polonez al Apărării: Trebuie să renunţăm cât mai curând posibil la toate armele de provenienţă sovietică

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia și Coreea de Sud au oficializat, săptămâna trecută, un acord pentru achiziționarea de către ministerul polonez al Apărării a tancurilor K2 Black Panther și a obuzierelor autopropulsate K9, în cadrul unui contract în valoare de aproximativ 5,7 miliarde de dolari. După semnarea acestui acord cu Coreea de Sud, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că Polonia se pregăteşte să facă şi alte achiziţii de arme, deoarece şi-a propus ca Forţele Armate Poloneze să renunţe la toate armele de provenienţă sovietică.

Contractele cu Coreea de Sud au fost semnate la 26 august în Polonia şi prevăd ca Hyundai Rotem să livreze primul lot din cele 180 de tancuri K2 Black Panther, în timp ce compania Hanwha Defense va livra primele obuziere K9.

Contractele acoperă şi o parte din achizițiile convenite anterior între cele două state, care vor include și 48 de avioane de luptă ușoare FA-50, așa cum a confirmat pentru prima dată ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în luna iulie a acestui an.

Livrările atât ale tancurilor, cât și ale obuzierelor urmează să înceapă în acest an, a declarat ministrul polonez al apărării. Contractul pentru FA-50 este așteptat să fie semnat luna viitoare.

Toate aceste acorduri însumate reprezintă cel mai mare contract de export în domeniul apărării pe care Coreea de Sud l-a semnat până acum, acest lucru fiind posibil datorită modernizării ample a armatei poloneze.

După semnarea acestor contracte, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak a precizat într-un interviu acordat Polska Times.pl ca Polonia urmează să facă mai multe comenzi pentru elicoptere Black Hawks de la PZL Mielec, mai multe lansatoare de rachete WR-40 Langusta  şi lansatoarele de rachete K239 Chunmoo.

,,Intenționăm să cheltuim până în 2035 până la 524 de miliarde zloţi pentru modernizarea armatei’’, a precizat Mariusz Błaszczak.

Întrebat dacă cheltuiește prea mult pe armament, ministrul Blaszczak a răspuns că acestea sunt acțiuni care întăresc securitatea Poloniei.

Nu credeam că mă poate critica cineva că am cumpărat foarte mult echipament și am modernizat armata. Ne putem permite pentru că există o lege a apărării Patriei. De anul viitor, avem 3% din PIB...", a spus ministrul polonez al Apărării.

Błaszczak a mai adăugat că războiului din Ucraina arată că ar trebui să dezvoltăm artileria în primul rând, de aici și comenzile pentru HIMARS. 

,,În continuare, cumpărăm tancuri și întărim forțele aeriene cumpărând avioane: F-35, FA-50'', a mai spus ministrul polonez al Apărării, precizând că Polonia ar trebui să retragă cât mai curând echipamentul uzat post-sovietic, căruia îi lipsesc piese, și să îl înlocuiască cu echipament occidental modern.

În 2020, Polonia a semnat contracte pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35A, pe lângă investițiile în mai multe programe de sisteme de apărare aeriană. Printre acestea se numără achiziționarea de sisteme Patriot în cadrul programului Wisla, precum și achiziționarea sistemului de apărare aeriană Narew.

Modernizarea accelerată a capacității de apărare a Poloniei are loc pe fondul invaziei rusești în Ucraina, care a început în luna februarie a acestui an.

Trebuie precizat faptul că Polonia cumpără tancuri sud-coreene K2, în ciuda faptului că a achiziționat recent un total de 366 de tancuri Abrams din Statele Unite, inclusiv 250 din cea mai nouă variantă SEPv3 și 116 tancuri folosite, care ar putea fi modernizate ulterior.

K2 și Abrams vor înlocui flota de tancuri T-72 și tancurile Twardy PT-91 Twardy derivate din T-72. K2 se află în serviciul armatei sud-coreene din 2008 și este în prezent luat în calcul pentru o posibilă achiziţie de Egipt și Norvegia, după ce ambele țări au cumpărat anterior obuziere autopropulsate sud-coreene K9.

K2 are un tun cu țeavă lisă de 120 mm cu încărcător automat. Armamentul auxiliar include o mitralieră de 7,62 mm și o mitralieră de calibru mare de 12,7 mm. Obuzierul K9 de 155 mm este capabil să tragă cu muniție în 30 de secunde de la primirea unei comenzi de tragere. Poate trage până la 3 focuri în 15 secunde și 18 focuri consecutive timp de 3 minute.

Artileria de 47 de tone are o rază de tragere de 40 de kilometri și se poate deplasa cu o viteză de 67 de kilometri pe oră. Echipat cu un sistem automat de control al focului, obuzierul poate trage în 30 de secunde din poziție fixă și în 60 de secunde în mișcare, cu o cadență maximă de tragere de la șase la opt focuri pe minut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel