Ministerul francez al Forțelor Armate lansează un proiect fără precedent în domeniul comunicațiilor prin satelit

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației „La Tribune”, directorul Agenției de Inovare a Apărării [AID], Emmanuel Chiva, a menționat foarte pe scurt un proiect care implică două companii franceze de înaltă tehnologie, și anume Cailabs, specializată în dezvoltarea de subsisteme optice inovatoare, și Unseenlabs, care dezvoltă și operează constelații de nanosateliți.

În cele din urmă, în cadrul unui discurs din cadrul ediției din 2021 a Forumului de inovare a apărării [FID], ministrul Forțelor Armate, Florence Parly, a dat primele informații mai detaliate asupra acestui proiect, numit „Keraunos” [„fulger”, în greacă veche].

„Am lansat proiectul de inovare Keraunos, cu obiectivul de a experimenta o comunicație optică de mare viteză, bazată pe laser, între un nanosatelit de 20 kg și o mică stație terestră de pe Pământ”, a anunțat ministrul Parly.

„Pentru aceasta, colaborăm cu start-up-urile Unseelabs și Cailabs, pionieri în tehnologiile lor și pe care, Ministerul Forțelor Armate le sprijină cu fondul Definvest, finanțat cu 100 de milioane euro pentru a sprijini companiile franceze al căror know-how este esențial pentru performanța sistemelor de apărare”, a adăugat ea.

În comparație cu o legătură prin radio, comunicația optică oferă mai multe avantaje, cum ar fi un randament mai mare, o discreție mai bună și „libertatea de a partaja frecvențele de emisie între diferiți utilizatori”, potrivit Ministerului francez al Forțelor Armate.

Preocuparea este că legătura dintre satelit și sol este sensibilă la turbulențele atmosferice. Problemele în acest sens au fost rezolvate prin folosirea  tehnologiilor de tip optic adaptiv, dar acestea sunt prea voluminoase și au o mobilitate scăzută.

Potrivit Ministerului francez al Forțelor Armate, proiectul Keraunos va face posibilă testarea unei abordări noi, fără precedent, care va consta astfel, în „experimentarea, din 2022, a transmiterii de date prin laser de la un nanosatelit [proiectat de compania Unseenlabs] aflat pe o orbită joasă, către o stație de la sol, foarte compactă și ușoară, proiectată de compania Cailabs.

Un succes în acest experiment ar fi o „premieră mondială” care „ar face posibilă o desfășurare rapidă a comunicațiilor prin laser pe platforme mobile, terestre, navale sau aeriene”, precizează Ministerul francez al Apărării. Costul proiectului este de 5,5 milioane de euro, finanțarea urmând să fie asigurată de Agenția de Inovare a Apărării [AID].

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel