DNA precizează că pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.
Ministerul Economiei - prima reacție după ce Gabriel Țuțu, directorul Romarm, a fost reținut
Ministerul Economiei subliniază într-un comunicat emis DefenseRomania: „Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a întreprinderii publice și răspunderea, în condițiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului”.
DefenseRomania redă integral un comunicat emis către redacția noastră din partea Ministerului Economiei, în subordinea căruia se află Romarm, cea mai mare companie de armamet din România.
Având în vedere informațiile apărute astăzi în mass-media, referitoare la audierea şi reținerea de către DNA a directorului general ROMARM, Gabriel Țuțu, vă transmitem faptul că Ministerul Economiei, respectiv conducerea autorității centrale, îşi rezervă dreptul de a nu comenta faptele ce servesc unei anchete penale în desfăşurare. Până la clarificarea situației de fapt, conducerea interimară a ROMARM va fi asigurată de directorul economic.
Compania Națională ROMARM SA, înființată prin Hotărârea nr. 969 din 19 octombrie 2000, este o societate de tip holding cu capital 100% românesc, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei.
Vă subliniem faptul că la nivelul ROMARM se aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care stipulează că autoritățile publice tutelare nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice. Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a întreprinderii publice și răspunderea, în condițiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News