Ministerul britanic al Apărării a evaluat impactul înlăturării unor importanți comandanți militari ruși

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Șoigu și Gherasimov / Sursa: ministerul rus al apărării, facebook
Șoigu și Gherasimov / Sursa: ministerul rus al apărării, facebook

Înlăturarea de către Kremlin a unor importanți comandanți îi va înspăimânta pe cei mai mulți militari ruși. Aceștia vor considera obediența față de regim și de superiori mai importantă decât competența. Este principala concluzie care rezultă din evaluarea Ministerului Britanic al Apărării privind evoluțiile războiului ruso-ucrainean postată, la 2 iunie, pe Twitter (X).

Ministerul britanic al Apărării amintește că, pe 21 mai 2024, mass-media rusă a raportat reținerea generalului-maior Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58 Arme Combinate. El a fost arestat sub acuzația de fraudă și corupție legată de vânzarea materialelor militare de construcții.

În iulie anul trecut, Popov a fost demis din funcția de comandant al Armatei 58, care era desfășurată pe direcția Zaporojie. La vremea respectivă, generalul a criticat competenţa deciziilor conducerii apărării ruse cu privire la desfăşurarea războiului. El a criticat ulterior și decizia de a-l demite, spunând că „un comandant superior a lovit din spate, a decapitat în mod perfid și disprețuitor armata în momentul cel mai dificil și tensionat”.

Ministerul britanic al Apărării ridică și un semn de întrebare asupra veridicității unor cazuri de corupție.

Potrivit evaluării britanice, ”într-un sistem în care corupția este endemică, pedepsele de acest gen reprezintă mai degrabă un instrument politic decât o încercare de a impune o bună guvernanță. Regimul rus are o lungă istorie în folosirea cazurilor de corupție reale sau inventate pentru a înlătura sau pedepsi criticii sau disidenții interni sau chiar pe toți aceia care au supărat pe cele mai puternice elite politice. Este probabil ca arestarea lui Popov să fie o pedeapsă demonstrativă deoarece a fost percepută ca o nesupunere față de superiori.”

„În calitate de comandant de armată, Popov a fost considerat ca fiind foarte competent și, potrivit observatorilor militari ruși, a fost popular în rândul trupelor ruse. Arestarea lui are, probabil, ca scop să intimideze și mai mult armata rusă și să convingă colegii (generalului) din pozițiile superioare de comandă că loialitatea și supunerea față de regim și superiori sunt apreciate mai mult decât competența și carisma, se mai precizează în evaluarea Ministerului britanic al Apărării.

Comentariul autorului: Arestările în rândul conducerii militare ruse au început pe 23 aprilie cu adjunctul ministrului rus al apărării, Timur Ivanov. Reținerea acestuia a fost folosită, foarte probabil, ca motiv principal pentru îndepărtarea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării. Ulterior, după instalarea unui nou ministru al apărării, epurările au continuat cu arestarea a încă trei generali ruși, Yuri Kuznetsov - șeful Direcției Principale Personal, Ivan Popov – fost comandant al Armatei 58, Vadim Shamarin - șeful Direcției Principale Comunicații.

Sunt simptome ale unei viitoare epurări de inspirație stalinistă în Rusia. Atunci au fost omorâți peste un milion de oameni.

Faptul că regimul de la Kremlin are nevoie de o abordare extremă – arestarea unor înalți generali, pentru a controla forțele armate, reprezintă un indiciu important privind gradul mare de neîncredere a Kremlinului în sistemul său militar pe care l-a creat. Militarii din conducere, cu o vechime mai mare în funcții, au, probabil, o viziune diferită privind actuala stare de lucruri din Rusia față de ceea ce se propagă oficial de la Kremlinului. De-a lungul carierei, ei au fost expuși la abordări diverse, inclusiv la cele occidentale caracterizate de principii pacifiste solide, bazate pe respectarea drepturilor omului și autodeterminării națiunilor.

Deoarece, Ministerul rus al Apărării este, în prezent, principalul instrument de politică externă al Kremlinului, iar acest minister are nevoie de soldați și arme, măsurile în forță și cu caracter punitiv urmează să se extindă în toată societatea rusă. Cel mai recent exemplu este declararea, pe 1 iunie, ca ”agent străin” a mișcării sociale „Way Home”, o mișcare a rudelor militarilor ruși mobilizați care a cerut demobilizarea rudelor acestora.

Noua abordare a Kremlinului dă primele semne ale unui model similar cu represiunea stalinistă din anii 1930 când oameni din toate sferele sociale, inclusiv din armată și din serviciul de securitate, erau arestați și omorâți fără dovezi. Atunci, societatea trebuia intimidată pentru a nu  contesta elita politică indiferent de greșelile ei. Au fost uciși atunci peste un milion de oameni, iar acest număr spune că însuși poporul devenise ”dușmanul poporului”.

Dar, Rusia, o singură țară, poate fi în cele din urmă îndreptată. Pericolul mai mare, este că și alte țări ar putea urma modelul ei.

Țările, care sunt aliate cu Rusia sau o susțin, au început tot mai mult să copieze sistemul politic autocratic al Rusiei, posibil fără să realizeze, din aproape în aproape, în numele unei așa-zise multipolarizări a lumii, a unei pseudo-emancipări, a unei bunăstări de moment și aceasta promisă sau a unei revanșe istorice. Posibil, să nu știe în ce s-au băgat, când au optat pentru o apropiere mai mare de Rusia și aceste țări trebuie să fie ajutate să înțeleagă că modelul Rusiei, așa cum arată în prezent, va duce, în cele din urmă, la represiuni interne de masă cu zeci de mii de morți, poate sute de mii.

Desigur, toate aceste masacre vor deveni cunoscute mult timp după ce au avut loc, prea târziu pentru a reacționa oportun. De aceea, Occidentul trebuie să fie proactiv acum, nu mai târziu, și să ofere o consiliere sinceră tuturor țărilor, indiferent de cât de mici sunt, cu privire la toate evoluțiile negative la care se expun dacă urmează modelele autocratice.

În plus, țărilor, ale căror economii se bazează exclusiv pe petrol și gaze naturale, trebuie să li se spună clar că resursele lor vor fi folosite la întregul potențial pentru a se putea face saltul mai rapid la energiile regenerabile și că nu vor fi excluși din circuitele economice mondiale majore.

Politica lor de a se baza pe o singură resursă, cum este petrolul, care, se va epuiza în următorii 20 – 30 de ani, este una cel puțin fără viziune strategică. Poate a sosit timpul să se investească mai mult în cea mai strategică resursă, care este cea umană. Doar prin educarea ei în spiritul modernității se poate face saltul amintit mai devreme. Orice altă direcție de educație, va  afunda omenirea într-un nou ev mediu, în care toată lumea se luptă cu toată lumea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel