,,Dorim să reamintim [Ministerului rus al Apărării], încă o dată, că nu există o unitate administrativ-teritorială numită „Nagorno-Karabah” pe teritoriul Azerbaidjanului”, se precizează în comunicatul de presă, emis la o oră târzie (22.18) de Ministerul Apărării de la Baku.
De parcă nu ar fi fost suficientă această atragere a atenției oarecum aspră, dar încă la limita diplomației, oficialii azeri au plusat, acuzând Ministerul rus al Apărării de lipsă de respect.
”Folosirea expresiei „Nagorno-Karabah”, în declarațiile Ministerului rus al Apărării din 26 și 27 martie, reprezintă o lipsă de respect pentru integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan, recunoscută și acceptată de comunitatea internațională, inclusiv de Federația Rusă”, a continuat Ministerul azer al Apărării.
Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat, pe 26 martie, Azerbaidjanul că a intrat în unele zone din enclava Nagorno-Karabah, deținute de armeni, iar pe 27 martie, Rusia a reiterat acuzațiile.
După un prim răspuns din 26 martie, Ministerul Apărării de la Baku a respins, duminică, categoric obiecțiile Moscovei, precizând că ”[…] punctele reflectate în declarația Ministerului Apărării al Federației Ruse, din 27 martie 2022, nu corespund realității. Nu au existat schimbări în pozițiile Armatei Azerbaidjanului în satul Farrukh și pe înălțimile din jur, care fac parte din teritoriile suverane ale țării noastre. […] Informațiile din declarația Ministerului Apărării al Federației Ruse despre presupusa încălcare a regimului de încetare a focului de către Azerbaidjan nu sunt adevărate și nu au existat cazuri de rănire în rândul militarilor azeri.”
Totuși, oficialii de la Baku par să direcționeze criticile doar către Ministerul rus al Apărării, încercând să evite deteriorarea relațiilor bilaterale cu Moscova.
”Ministerul Apărării al Federației Ruse, prin declarația sa, demonstrează lipsă de respect și față de declarația menționată, semnată de Președintele Federației Ruse, Comandantul Suprem al Forțelor Armate ruse, Vladimir Vladimirovici Putin”, concluzionează oficialii militari de la Baku, în comunicatul de presă, încercând să poziționeze conducerea Ministerului Apărării de la Moscova în opoziție chiar cu președintele rus, Vladimir Putin.
Comentariul autorului: Reactivarea frontului Nagorno-Karabah, după confruntările sângeroase din 2020, soldate cu victoria Azerbaidjanului, nu poate fi deocamdată confirmată, dar Ucraina consideră că o asemenea evoluție ar putea fi în avantajul său.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei, Oleksei Danilov, a precizat că deschiderea unor fronturi suplimentare în sfera intereselor Rusiei din alte țări ar ajuta foarte mult Ucraina să lupte împotriva atacului rusesc. Danilov a numit Nagorno-Karabah un astfel de conflict.
Deși probabilitatea este mică, nu se poate exclude scenariul ca Azerbaidjanul să profite de situația militară a Rusiei, care își retrage forțe din Armenia pentru a le trimite în Ucraina, pentru a prelua controlul asupra întregii enclave Nagorno-Karabah.
Moscova nu poate gestiona bine acum situația, în schimb trimite semnale că o astfel de acțiune a Azerbaidjanului nu este agreată, iar vecinătatea cu Rusia este deosebit de periculoasă.
Pe de altă parte, retorica dintre ministerele apărării de la Moscova și Baku ar putea constitui, mai degrabă, un pretext pentru demiterea din funcție a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, încercându-se, astfel, să se evite pierderea de încredere a populației Rusiei în propriile forțe armate, prin înlăturarea din funcție a lui Șoigu pe motivul real - eșecul în agresiunea militară asupra Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News