Ministerul Apărării din Kosovo urmărește implementarea unui nou concept de apărare, denumit "Apărare completă"

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo
Foto: Ministerul Apărării din Kosovo

Cu câteva zile în urmă, ministrul kosovar al Apărării, Ejup Maqedonci, vorbind la A2/CNN din Albania, a menționat că ministerul pe care îl reprezintă lucrează la un concept de "Apărare completă", care se află încă în faza de redactare, care acordă fiecărui cetățean un rol în ceea ce privește protecția, securitatea și urgențele civile.

Publicitate

"Apreciem că cetățenii, instituțiile și fiecare individ ar trebui să își cunoască rolul în materie de protecție și securitate, dar și în ceea ce privește protecția civilă", a spus Maqedonci.

Reprezentanți din instituție au declarat că noul  concept este în concordanță cu circumstanțele create în ultimii ani, când strategia războiului și amestecului în treburile interne ale statelor, în scopul destabilizarii, s-a schimbat semnificativ, devenind mai hibridă ca niciodată.

"Acest concept constituie un plan național de răspuns al întregii societăți, în caz de urgență, când este nevoie de măsuri de protecție de urgență", a informat Ministerul Apărării al Kosovo. 

Acesta nu a răspuns întrebărilor despre ce anume vor face cetățenii, cum se vor pregăti pentru protecție, de cine și pentru cât timp.
       
Maqedonci a spus că Ministerului Apărării, ca organism de coordonare, se va asigura că "statul este capabil să opereze în condiţii de ameninţare militară, să-şi restructureze rapid activităţile şi să mobilizeze resursele necesare apărării".

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a avertizat de ani de zile că va implementa serviciul militar obligatoriu în țară, dar, până acum, nu a existat un pas concret în această direcție. 

Întrebat dacă această idee a fost abandonată, Ministerul Apărării a precizat: "Din cauza sensibilității problemei, nu putem împărtăși nicio altă informație".

 

Cum văd experții această abordare

 

Mentor Vrajolli, directorul executiv al Centrului Kosovar pentru Studii de Securitate, susține că rolul cetățenilor în conceptul de apărare completă înseamnă educația lor pentru protecție, fără a exclude pregătirea practică. În acest context, în opinia sa, implementarea conceptului pe care Ministerul Apărării îl dezvoltă în prezent poate fi problematică.

"Acest lucru este imposibil de realizat fără un sistem, care obligă cetățenii să participe la conștientizarea și educația lor, la ce rol ar trebui să aibă", spune Vrajolli. El consideră că, dacă este posibil să se includă rolul cetățenilor în conceptul de apărare totală, înseamnă că aceștia vor fi obligați să răspundă invitației instituțiilor, ca și în cazul serviciului militar obligatoriu.

Vrajolli spune că fără serviciul militar obligatoriu, nici măcar conceptul de apărare completă nu poate funcționa. "Acești doi termeni cred că sunt inseparabili unul de celălalt. Dacă nu se alătură unul altuia, atunci cred că ambii sunt aproape imposibili de realizat." 

Serviciul militar obligatoriu este în vigoare în mai multe țări din lume, printre care Suedia, Grecia, Elveția, etc. În regiune, problema a fost abordată recent în Serbia și Croația. În ianuarie, problema serviciului militar obligatoriu a fost inițiată sau discutată în ambele țări.

 

Situația de securitate din Kosovo

 

În septembrie, grupuri armate de sârbi au atacat Poliția din Kosovo în satul nordic Banjska, ucigându-l pe polițistul Afrim Bunjaku. Atacul a fost descris drept unul dintre cele mai grave incidente din ultimii ani și a venit după luni de tensiuni între Kosovo și Serbia.
Ulterior, Serbia a masat trupe la granița cu Kosovo, decizie care a fost condamnată de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au descris-o drept o "acțiune foarte destabilizatoare".

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu are intenția de a ordona forțelor militare să treacă granița și, câteva zile mai târziu, le-a retras.

Kosovo a acuzat Belgradul de atacul de la Banjska, dar oficialii sârbi au negat implicarea lor. Millan Radoicic, fost vicepreședinte al Listei Sârbe - cel mai mare partid al sârbilor kosovari, care are sprijinul Belgradului, și-a asumat responsabilitatea în cele din urmă. Din acel moment, autoritățile kosovare declară în mod repetat că Serbia reprezintă un pericol pentru Kosovo. 

Cele două țări sunt angajate într-un proces de negocieri pentru normalizarea relațiilor, dar acordurile încheiate de-a lungul anilor nu au fost implementate. Comunitatea internațională a crescut presiunea asupra ambelor părți pentru normalizarea relațiilor, mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel