Shushan Stepanyan, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Erevan, a precizat că în cursul zilei de ieri armata azeră a pornit o ofensivă pe linia de front din Nagorno-Karabah, direcția sud-est.
Potrivit Armeniei, în jurul orei 06:30, ca urmare a unei contraofensive a forțelor armene, militari din trei brigăzi azere au intrat în panică și au părăsit câmpul de luptă. Erevanul susține că pe lângă răniți, au fost lăsate în urmă și 60 de cadavre ale soldaților azeri, dar și echipament și tehnică militară. Totuși, soldații azeri au reușit retragerea, inclusiv a celor mai importante piese de tehnică militară, mai precizează Erevanul.
Subliniem că informațiile nu pot fi confirmate din surse independente.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării de la Erevan a publicat pe pagina personală de Facebook imagini cu depozite azere de combustibil lovite de forțele armene.
Հակառակորդի մուտքը դժոխք, մեր դիպուկ հարվածներն ու նրանց անփառունակ ելքը․․․ և այսպես շարունակ Վստահեցնում ենք, որ տեսագրությունն առկա է։ Այն կհրապարակվի համապատասխան պահին։
Publicată de Shushan Stepanyan pe Marţi, 6 octombrie 2020
Armenia acuză Turcia
Tot în cursul acestei zile premierul armean Nikol Pashinyan a acuzat Turcia că se află în spatele 'atacului terorist azero-turc internaţional' iar intenția Ankarei este de a continua genocidul Armean.
Erevanul acuză Turcia că înarmează Azerbaidjanul și se află în spatele atacurilor din Nagorno-Karabah.
Agerpres, citând un comentariu al agenției Reuters, amintește că dronele de fabricaţie turcească sunt vârful de lance al atacurilor azere în prezent, iar un înalt responsabil de la Ankara a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că turcii oferă infrastructură şi sprijin pentru armament, dar că nu au trupe pe teren.
Erdogan mizează pe faptul că, în pofida divergenţelor asupra Nagorno-Karabah, Turcia şi Rusia se înţeleg suficient de bine pentru a preveni un conflict mai amplu în regiune.
Cu atât mai mult cu cât, după cum observă unii analişti independenţi de la Moscova, premierul armean Nikol Pashinyan, care a venit la putere după o mişcare de contestare în 2018, cerând reforme occidentale, este tipul de aliat nu prea agreat de Kremlin. Pashinyan a încercat o apropiere prudentă de UE, menţinând în acelaşi timp legături economice strânse ale Armeniei cu Rusia.
De aceea, mulţi observatori ruşi văd în tăcerea 'suspectă' a Kremlinului după reluarea actuală a ostilităţilor din Nagorno-Karabah o decizie a lui Putin de a-l pedepsi pe premierul armean pentru politica sa prooccidentală, conform mai multor analişti de la Moscova care şi-au expus opiniile la postul de radio Eho Moskvî.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News