”Mini-Schengen” militar: Coridorul Grecia - Bulgaria - România, soluția NATO pentru a aduce rapid trupe americane și aliate prin sudul Europei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Planul de mobilitate militară, semnat de miniștrii apărării din trei țări NATO, prevede interconectarea porturilor și infrastructurilor din Salonic, Alexandroupolis, Varna și Constanța, facilitând deplasarea rapidă și eficientă a forțelor aliate pe flancul estic al NATO și reducând timpii de trecere la frontiere.

Miniștrii apărării ai României, Greciei și Bulgariei,  Angel Tîlvăr, Nikos Dendias, respectiv Atanas Zaprianov, au decis să creeze un coridor militar pe flancul estic al NATO.

Potrivit șefului Ministerului grec al Apărării, acordul de mobilitate militară a fost semnat la summitul de la Washington. Coridorul militar este necesar pentru „o mobilitate mai eficientă a personalului și echipamentelor militare atât în ​​interiorul, cât și în afara Europei”.

Informația a fost confirmată și de MApN, care a transmis un comunicat în acest sens, către DefenseRomania. Potrivit ministerului, ”proiectul își propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin  crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale”.

Cei trei oficiali vor avea o întâlnire trilaterală la Alexandroupolis în toamnă, pentru a discuta implementarea acțiunilor preconizate.

Conform planului, va fi integrată infrastructura a patru porturi - Salonic, Alexandroupolis, Varna și Constanța. Proiectul va beneficia de inițiativele existente la nivelul Uniunii Europene, vizând o abordare coordonată între NATO și UE în domeniul mobilității militare.

Se urmărește, astfel, conectarea porturilor grecești Salonic și Alexandroupoli cu Varna în Bulgaria și Constanța în România. Aceste patru orașe au o importanță strategică semnificativă pentru forțele NATO din Europa datorită apropierii lor geografice de granițele de est ale Alianței.

Acordul va asigura capacitatea de transport a forțelor militare, reducând timpii de așteptarea la punctele de frontieră. Facilitățile Coridorului de mobilitate militară nu includ doar transportul, porturile și rețelele, ci se extind și la instalații care vor proteja funcționalitatea acestora împotriva amenințărilor, arăta, săptămâna trecută, publicația elenă Kathimerini.

Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare

 

Amintim că DefenseRomania a relatat încă din iunie despre intențiile Aliaților de a avea 5 coridore de mobilitate militară, pentru a facilita transferul trupelor americane și a tehnicii de luptă americană pe linia frontului, în cazul unui război terestru major în teatrul european, împotriva Rusiei.

Oficiali britanici au declarat pentru The Telegraph că soldații americani ar putea ajunge în Europa într-unul dintre cele cinci porturi iar de aici transferați pe diferite culoare terestre.

Din cele 5 coridoare prezentate de britanici pentru transferul trupelor americane pe linia frontului, două au România ca punct central.

Iată cele 5 culoare prezentate de The Telegraph pentru transportul trupelor americane și încărcăturii logistice în caz de război de mare intensitate cu Federația Rusă. 

1. Olanda - Germania - Polonia    

2. Italia - Slovenia - Croația - Ungaria    

3. Grecia - Bulgaria - România    

4. Turcia - Bulgaria - România    

5, Norvegia - Suedia - Finlanda

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel