Întrebat în timpul unei conferinţe a centrului de reflecţie Aspen Security Forum dacă există pe termen scurt riscul unui atac din partea Chinei asupra Taiwanului, cel mai înalt gradat american a apreciat că aceasta "nu este probabil" în următoarele 24 de luni.
Însă, "chinezii sunt în mod clar şi fără ambiguitate pe cale să se doteze cu capacităţile necesare pentru a oferi opţiuni conducerii ţării dacă ea o va dori în viitor", a adăugat el.
Întrebat dacă SUA sunt capabile să apere insula situată la mai puţin de 200 de kilometri de coastele chineze, Mark Malley a asigurat: "Avem în mod categoric capacităţile (necesare), nu există nicio îndoială". Totodată, el a adăugat că SUA doresc în primul rând "o soluţie paşnică" la orice diferend între Taiwan şi China.
Şeful statului major american s-a abţinut să spună dacă ar fi util sau nu să se revină asupra politicii de lungă durată a SUA, supranumită a "ambiguităţii strategice", în virtutea căreia Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi întărească apărarea, însă fără a promite explicit că va veni în ajutor în caz de atac. "În acest moment, aceasta este politica noastră şi ea va continua deocamdată", a spus el.
Schimbul de replici s-a înteţit în ultimele săptămâni între SUA şi China cu privire la soarta insulei cu 23 de milioane de locuitori, care dispune de propriile monedă, guvern şi armată, dar pe care Beijingul o consideră una dintre provinciile sale, în aşteptarea reunificării cu restul ţării, cu forţa dacă va fi necesar.
Președintele Joe Biden a dat și el asigurări cu privire la angajamentul SUA pentru Taiwan
Întrebat cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru apărarea Taiwanului, în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele american Joe Biden a răspuns luna trecută în mod afirmativ: "Da, avem un angajament în acest sens", a spus Biden.
Declaraţia sa pare să contrazică aşa-numita 'ambiguitate strategică' a SUA, iar Casa Albă a dat mai târziu asigurări că politica sa la adresa Taiwanului nu s-a schimbat: SUA recunosc din 1979 China comunistă, în detrimentul Taiwanului, însă Congresul american impune în paralel furnizarea de arme insulei pentru apărare.
Generalul Milley a apreciat că întărirea Chinei reprezintă în factor destabilizator pentru planetă. "Intrăm într-o lume tripolară, cu SUA, Rusia şi China ca mari puteri", a spus el. Cu trei actori în loc de doi, "există mai multă complexitate", a adăugat Milley.
Iar odată cu noile tehnologii precum inteligenţa artificială, rachetele hipersonice şi militarizarea spaţiului, "intrăm într-o lume care, în opinia mea, este potenţial mult mai instabilă din punct de vedere strategic" decât în ultimii 60 de ani.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News