Autorul articolului atrage atenția cititorilor asupra faptului că tancul rusesc de luptă de nouă generație T-14 Armata, prezentat pentru prima dată în anul 2015, se află în serviciul Forțelor Armate ale Rusiei într-un număr limitat, iar, în prezent, o serie de tehnologii avansate sunt dezvoltate pentru a extinde capabilitățile acestuia și adaptarea lui pentru îndeplinirea mai multor misiuni de luptă.
Armata este unul din cele trei tancuri de generația a patra, care se află astăzi în dotarea trupelor, alături de tancul sud-coreean K2 și cel japonez Type 10.
“Echiparea tancului rusesc T-14 cu un tun de calibru 152 de milimetri ar asigura un avantaj semnificativ în ceea ce privește puterea de foc asupra tuturor celorlalte tancuri. O astfel de armă a fost integrată anterior în tancul T-80, predecesorul direct al T-14”, se arată în articolul publicației americane.
Integrarea unui tun de calibru mai mare pentru înlocuirea celui actual de tip 2A82, cu calibrul de 125 de milimetri, este destul de probabilă, mai ales că țările NATO trec la producerea blindajului de generația a patra. Noul tun al tancului T-14 va putea folosi arme nucleare tactice, fapt ce ar putea pune probleme serioase Alianței.
Jurnalistul publicației americane reamintește faptul că fosta URSS a desfășurat o gamă largă de arme nucleare tactice, în timpul Războiului Rece. Aceste precedente arată că un tun cu calibrul de aproximativ 152 de milimetri poate fi utilizat pentru lansarea armelor nucleare, ținând cont de progresul semnificativ realizat de Rusia atât în miniaturizarea fizică a focoaselor, cât și în reducerea puterii încărcăturii utile a acestora, pentru a le face potrivite pentru întrebuințarea în luptă.
Utilizarea armelor nucleare tactice nu face parte oficial din Doctrina militară rusă, spre deosebire de cea a Statelor Unite, deși Moscova a investit în dezvoltarea unor arme nucleare tactice cu randament redus în ultimii ani. Astfel că, este totuși puțin probabil ca Rusia să echipeze tancurile T-14 cu arme nucleare în viitorul apropiat, cu toate că SUA riscă proliferarea nucleară pentru statele europene prin acordurile de partajare a armelor nucleare și pune un accent mult mai mare pe propriul său arsenal nuclear.
Deocamdată, astfel de ipoteze rămân oarecum premature, deoarece tancul T-14 a fost produs până de curând doar la scară mică și nu a integrat încă un tun de calibrul 152 de milimetri, care ar deschide astfel de oportunități.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News