În timp ce o dronă costă aproximativ 20.000 de dolari, lansarea unei rachete antiaeriene poate costa 140.000 de dolari în cazul sistemelor S-300 sau chiar 500.000 dolari în cazul rachetelor americane NASAMS.
Uneori, apărarea aeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei încearcă să folosească tunuri antiaeriene și chiar arme de calibru mic împotriva atacurilor cu drone. Cu toate acestea, pe timp de noapte, este preferată doborârea dronelor cu rachete lansate de la sol. În ultimele zile, militarii ucraineni au folosit în mai multe rânduri rachete NASAMS împotriva dronelor.
După cum au remarcat jurnaliștii publicației americane, Rusia provoacă folosirea de către partea ucraineană a unor rachete scumpe de apărare aeriană. Astfel, Ucraina suportă costuri colosale pentru a combate fiecare atac al vehiculelor aeriene fără pilot, în timp ce acestea pot fi folosite în cantități nelimitate datorită costului scăzut.
Până acum, regimul de la Kiev se bucură de o finanțare generoasă din partea țărilor occidentale, în primul rând din Statele Unite, dar totul se poate schimba în orice moment. Atacurile cu drone epuizează arsenalele atât ale apărării aeriene ucrainene, cât și ale apărărilor aeriene din țările occidentale. În plus, este pur și simplu imposibil să protejezi obiective din toată țara cu sisteme de apărare aeriană, care folosesc rachete atât de scumpe.
Comentariul autorului: În timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina, ambele părți întrebuințează masiv drone de toate tipurile, care îndeplinesc diverse tipuri de misiuni, de la cercetare și corecția focului artileriei, până la atacul asupra obiectivelor militare și de infrastructură.
De departe, este vorba despre prima confruntare armată în care dronele sunt folosite la o scară atât de largă. În aceste condiții, este evident că părțile implicate au probleme majore în ceea ce privește apărarea împotriva dronelor și sunt nevoite să improvizeze sau să se adapteze din mers la evoluțiile rapide înregistrate în acest domeniu.
Trebuie precizat și faptul că, atât trupele ucrainene, cât și cele rusești au recurs la folosirea unor drone civile, care pot fi procurate inclusiv de pe Internet, cu costuri foarte reduse. Acestea au fost folosite pentru misiuni de cercetare sau pentru lansarea de grenade asupra militarilor aflați în tranșee. Uneori, apărarea împotriva acestora este foarte dificilă sau implică unele cheltuieli mai mari decât costul aparatului de zbor fără pilot.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News