Ministerul Apărării Naționale (MApN), dar și media locală au fost generoase în relatări despre instruirea marilor unități, unități și subunități ale Diviziei cu statul major la Cluj-Napoca.
Brigadă mecanizată desfășurată în poligonul Cincu pentru exerciții
Vara a început în forță pentru militarii uneia dintre brigăzile mecanizate ale Diviziei.
În perioada 6 – 24 iunie, aproximativ 1.500 de militari din Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, cu peste 300 de mijloace tehnice, s-au instruit în poligonul Cincu (Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”), în cadrul exercițiului ”Wind Spring 22”.
În prima etapă de instruire, unitățile brigăzii s-au pregătit individual, fiind desfășurate activități practice în teren de tip FTX (Field Training Exercise), inclusiv trageri cu obuzierul calibru 152 mm și tunul antitanc calibru 100 mm, executate de militarii Batalionului 817 Artilerie “Petru-Rareș”.
În ultimele zile de pregătire, a fost executat un FTX la nivel de brigadă, în care au fost angrenate toate structurile de manevră, sprijin de luptă și sprijin logistic ale marii unități.
”Bazat pe un scenariu fictiv, exercițiul a supus militarii unor situații neprevăzute care pot apărea pe câmpul de luptă modern. Centrul de greutate al instruirii trupelor a fost reacția la contact cu inamicul, care a presupus nimicirea și distrugerea acestuia în cel mai scurt timp”, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării Naționale.
Activitățile din poligonul Cincu au culminat cu un exercițiu de luptă urbană la care a asistat chiar Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Exercițiu de forțare a cursurilor de apă
Batalionul 814 Tancuri ,,Mihai Vodă” s-a aflat, în ultima săptămână din iunie, într-o tabără de instrucție pe râul Arieș, lângă Turda, în zona localității Hărcana din Județul Cluj, unde a exersat forțarea unui curs de apă.
”Activitățile desfășurate au avut ca obiectiv principal perfecționarea deprinderilor practice ale mecanicilor-conductori pentru conducerea tancurilor și a transportoarelor amfibii blindate de cercetare, în cazul forțării cursurilor de apă”, potrivit unui comunicat recent al MApN.
Simularea acțiunilor unei divizii de infanterie în cadrul unei operații întrunite
Pe 4 iulie, în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie, general de brigadă Nicolae Tonu, a avut loc deschiderea exercițiului asistat de calculator (CAX) „GEMINA 22.07”, de nivel tactic.
Activitatea, planificată de Comandamentul Componentei Terestre, este condusă de Divizia 4 Infanterie „Gemina” și se desfășoară pe baza unui scenariu fictiv.
”Obiectivul principal al exercițiului constă în antrenarea personalului de stat major al comandamentului diviziei și comandamentelor marilor unități și unităților subordonate, pentru planificarea, conducerea și executarea unei operații întrunite”, a informat serviciul de presă al MapN, pe 6 iulie.
Procesul de planificare a acțiunilor de luptă, precum și validarea cursurilor de acțiune alese sunt realizate cu ajutorul sistemului software de simulare JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) și a aplicațiilor informatice de comandă-control specifice.
Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Cristian-Daniel, prezent la ceremonia de împuternicire a generalului de brigadă Nicolae Tonu în funcția de comandant al Diviziei 4 Infanterie, a vizitat și cazarma Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, locația de desfășurare a exercițiului „GEMINA 22.07”.
Vara mai are câteva zile și ajunge la jumătate, iar activitățile de mare intensitate desfășurate de militarii Diviziei 4 Infanterie nu sunt nici pe departe de a fi încheiate.
Cele prezentate mai sus, sunt doar o mică parte, MApN neputând enumera din motive de securitate toate activitățile principale ale structurilor sale.
De regulă, intensificarea activităților de pregătire în cadrul unei divizii are scop implicarea acesteia în prim-planul unui exercițiu de nivel național, care urmează să se desfășoare în perioada următoare. Forțele noastre Armate execută, anual, o activitate de nivel național, de tip exercițiu de management al crizelor (Crisis Management Exercise - CMX) cu o componentă desfășurată în teren, relativ redusă.
Dar, în contextul actual, cu riscurile mari de securitate pe flancul estic al NATO generate de invadarea Ucrainei de către trupele ruse, mult mai mulți militari români vor fi implicați, cel mai probabil, în toamnă, într-un exercițiu de amploare cu trupe în teren. Probabil, la exercițiu vor participa și grupurile de luptă american și francez, desfășurate în țara noastră pe bază de rotație.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News