În Parcul Carol din Capitală doi soldați stau permanent de gardă în fața Mormântului Ostașului Necunoscut, neclintiți, indiferent de vremea de afară, în semn de respect pentru jertfa soldaților români care au pierit în Marele Război pentru întregirea României.
Aici, la finalul săptămânii trecute, jurnalistul Paul Palencsar a asistat la o scenă șocantă și revoltătoare, când mai mulți puști, probabil amuzați de poziția de neclintit a militarilor români au sărit calul și i-au scuipat pe cei care păzesc Mormântul Ostașului Necunoscut.
Redăm povestea de-a dreptul revoltătoare relatată de Paul Palencsar pe pagina de Facebook:
„Eram la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Aici, sunt permanent de gardă doi soldaţi. Vară sau iarnă, caniculă ori viscol, băieţii ăştia stau aşa cum vedeţi în fotografie. Neclintiţi. Străjuiesc un mormânt în care e îngropat un soldat ucis pe front. Nu-i ştim numele. El îi reprezintă pe toţi cei 225.000 de ostași care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României.
Patru puştani, nu mai mari de 12 ani, cred, s-au apropiat de soldaţii de gardă şi au început să scuipe înspre ei, de dincolo de semnul ce interzice trecerea. Înjurau şi le arătau degetul. Cei doi militari nu s-au mişcat un milimetru. Drama abia acum începe. Dacă ăştia mici erau doar nişte copii proşti, cei care treceau pe lângă ei erau adulţi. Nu doar că nimeni nu s-a oprit să pună capăt infamiei, dar majoritatea râdeau pe înfundate. Îşi plimbau pruncii în cărucioare şi se amuzau la batjocorirea soldatului necunoscut, a soldaţilor de gardă, a crucii şi a mormântului din care ţâşneşte flacăra veşnic aprinsă.
Nu sunt neapărat mândru că sunt român. Consider că ţara în care te naşti e o întâmplare pe care o faci sau nu fericită, prin modul de a fi. Nu sunt militarist. Visez la o lume în care armatele nu există, iar armele sunt transformate în pluguri. O lume în care Evanghelia lui Hristos a triumfat. Totuşi, scena de ieri, deși scurtă, m-a întristat profund. Ca popor, nu preţuim puţinii eroi adevăraţi pe care-i avem. Fluturarea steguleţelor tricolore în mâini, pe maşini şi balcoane e ipocrizie, reflex patriotard, de sorginte naţional-comunistă. Mulţi dintre noi nu credem în nimic, mai departe de progenituri, portofel şi burtă. Nu avem nimic sfânt. Totul e o glumă, un mişto, un banc. Trăim duplicitar, fals. Dramatic e nu că suntem o cultură mică, ci faptul că facem tot posibilul să rămânem aşa, mici, meschini, fără nobleţe sufletească. Vă rog, când treceţi prin faţa Mormântului Ostaşului Necunoscut faceţi-o cu reverenţă. Dacă nu erau cei ca el, azi, vorbeam turcă sau rusă, sub cizma unor dictatori. Avem puţine valori. Să nu le ratăm”.
Eșecul celor care vin din urmă. O generație în derivă legitimată de cei cărora scuipatul juvenil li s-a părut amuzant
Nota autorului: În 1923 un soldat român necunoscut a fost înhumat pe esplanada din fața actualului Memorial al Eroilor Neamului.
Nu e doar un soldat căzut și rămas necunoscut. Militarul român îi reprezintă pe zecile de mii de soldați români, majoritatea țărani români, care începând din 1916 au luptat și s-au sacrificat pentru un ideal pe care azi îl înțelegem tot mai greu: România Mare și crearea statului modern român.
În mormântul din Parcul Carol nu sunt osemintele unui singur soldat român căzut în Primul Război Mondial. Acolo se află întreaga Armată a Regatului României care s-a sacrificat pe front pentru România.
Scena relatată de Palencsar nu e doar șocantă și revoltătoare, e mai ales îngrijorătoare, tulburătoare și prevestitoare a unui viitor în care valorile și sacrificiile sunt împinse la periferie. Fără a generaliza, acei puști reprezintă parcă o imagine a generația de mâine și a eșecul în ceea ce privește educația, atât în sânul familiilor, cât și în sistem în ultimii 30 de ani.
O generație străină de cultura istorică, educată în spiritul non-valorilor mondene care reprezintă azi virtutea, nu e doar o generație pierdută, ci una în derivă.
Iar Palencsar are dreptate. Șocant nu e scuipatul juvenil și injuriile adresate militarilor din garda Mormântului Soldatului Necunoscut. Cu adevărat revoltător e faptul că reacția celor din jur a fost să râdă de gestul adolescenților. Iar acest lucru e barometrul nivelului josnic la care societatea a ajuns.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News