Militarii români afectați de expunerea la uraniu sărăcit în teatrele de operații sunt uitați de MApN și neprotejați de stat

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Nu este nicio noutate că, din punct de vedere al modului în care își tratează proprii angajați, Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a ajuns încă la un nivel general de maturitate care să-i permită să fie considerat în zona civilizată. După ce au fost ademeniți de tineri în sistem cu etichete capcană precum “patriotism”, “onoare”, “demnitate”, “respect”, “ordine” etc., militarii de carieră au fost exploatați fără nicio limită fizică și psihică, iar după ce au fost storși de energie în cea mai frumoasă parte a vieții lor, MApN i-a aruncat în masa amorfă de balast social etichetată cinic “pensionari speciali”.

Pe fondul unui cadru legislativ dezastruos și sub conducerea unor miniștri vremelnici incapabili să-i înțeleagă importanța, MApN își găsește scuze să încalce orice limită morală de umanitate față de cei din care și-a tras seva.

De la acceptarea unor pensii mizerabile pentru militari și până la lipsa elementară de sprijin a celor care s-au ales cu boli profesionale grave, acest minister continuă să se manifeste ca unul fără viziune, care pare să vrea să se autodistrugă prin anularea oricărei forme de atractivitate a profesiei de militar.

 

Nu se recunoaște expunerea militarilor români la uraniul sărăcit

 

La peste 20 ani de la începerea participării în teatrele de operații (TO), autoritățile române, în principal MApN, nu au recunoscut niciodată oficial riscul reprezentat de uraniul sărăcit (US) asupra militarilor români și nu au nicio normă cu privire la expunerea militarilor români la US în timpul misiunilor internaționale, deși pericolul pe care îl reprezintă acesta asupra sănătății este bine documentat la nivel internațional.

Militarii români care au luptat și care foarte probabil vor mai lupta în zone afectate de contaminarea cu US sunt expuși la riscuri semnificative de îmbolnăvire, iar mulți dintre ei, inclusiv cei care au ajuns între timp să sufere de boli extrem de grave, sunt lăsați să se confrunte singuri cu consecințele.

Niciunul dintre ministerele cu responsabilități rezultate din această situație - MApN, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale - nu pare nici la acest moment interesat să recunoască și să abordeze această problemă reală și extrem de gravă cu care se confruntă cei care și-au asumat riscul de a reprezenta țara în zonele de conflict conform deciziilor Parlamentului României.

 

Ce este uraniul sărăcit și cum afectează sănătatea?

 

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogățire a uraniului natural, folosit în principal în muniții și în blindajul vehiculelor militare datorită densității sale ridicate.

Această substanță este radioactivă și toxică, iar când munițiile care conțin US explodează, particulele de uraniu se răspândesc în aer și pe sol, rămânând o sursă de contaminare radioactivă pentru mult timp. Inhalarea sau ingerarea acestor particule poate provoca mutații genetice și daune ADN-ului, crescând riscul de apariție a cancerelor și altor afecțiuni grave.

Studii precum cele realizate de ONU și mai multe agenții internaționale de mediu, au evidențiat că US poate avea efecte devastatoare asupra sănătății umane, în special asupra sistemului hematopoietic, cal care permite corpului reînnoirea continuă a globulelor roșii, trombocitelor și globulelor albe.

Printre multe altele, o analiză elaborată realizată de renumitul Dr. Asaf Durakovic a constatat o incidență crescută a cancerelor hematologice la militarii expuși la US în conflictele din Golf și Irak​.

 

Un caz concret, printre alte cazuri

 

,,Am fost diagnosticat cu o boală cauzată de o mutație genetică dobândită, cel mai probabil din cauza expunerii la zone contaminate cu uraniu sărăcit în timpul misiunilor în Irak și Afganistan. Mutația genetică, de tipul JAK2, este asociată cu afecțiuni hematologice precum policitemia vera sau leucemia, și este direct legată de expunerea la agenți toxici precum US, a declarat Dragoș Ghiță într-un material publicat pe site-ul argesplus.ro.

,,Din păcate, nu sunt singurul care se confruntă cu astfel de probleme. Doi dintre foștii mei colegi, care au servit în TO din Irak, în localitatea Ad Diwaniyah (unde și eu am fost dislocat pentru o perioadă de aproximativ șase luni), au murit după ce au fost diagnosticați cu leucemie. Alți foști colegi de-ai mei se confruntă cu afecțiuni grave ale sistemelor circulator, cardiac și osos, toate având legătură cu expunerea prelungită la uraniul sărăcit”, a mai declarat acesta, precizând că autoritățile române “nu oferă sprijinul necesar veteranilor afectați”.

Dacă ajută cu ceva la conștientizarea mai rapidă a situației de către autoritățile române, amintim că, în urmă cu mult mai mulți ani, statul italian s-a confruntat cu aceeași problemă în urma căreia a pierdut mai multe procese, iar în final au avut de pierdut deopotrivă statul, care a fost obligat la despăgubiri substanțiale, și veteranii, prin întârzierea momentului în care li s-a permis accesul la tratamente specializate.

 

Ce poate face acum statul român

 

Studiile internaționale și cercetările medicale evidențiază clar legătura dintre expunerea la US și creșterea incidenței cancerelor hematologice și a altor boli grave. În primul rând, este nevoie de recunoașterea oficială a riscurilor asociate cu expunerea personalului la US, urmată de luarea măsurilor necesare protejării militarilor care vor mai fi dislocați în zone cu astfel de risc.

În al doilea rând, militarii care au fost deja expuși la US trebuie să beneficieze de monitorizare medicală și tratamente adecvate gratuite, precum și de compensații, pentru că situația lor se încadrează din punct de vedere legal în categoria bolilor profesionale.

Pentru toate acestea este însă nevoie de o implicare serioasă a MApN. Când se va întâmpla aceasta? Probabil când conducerea ministerului va înțelege cu adevărat că problematica forțelor (personalului) este mult mai delicată decât cea a mijloacelor (armamentului). Tehnica de luptă trebuie doar cumpărată, însă cei care o exploatează e nevoie să fie în primul rând convinși să-și riște sănătatea și viața pentru un salariu mediocru și o pensie mizerabilă.

Cât timp demnitatea, respectul și onoarea rămân doar vorbe goale, tot goale vor rămâne și clasele instituțiilor de învăţământ cu profil militar. Iar calitatea tot mai slabă a învățământului militar nu va face decât să alimenteze autofagia sistemului militar până la colapsul său.

  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel