O navă sub pavilion sud-coreean, care traversa Golful Persic a fost sechestrată de militarii Gardienii Revoluției, transmite agenția Tasnim.
Conform surselor citate de agenția iraniană motivele sechestrării ar fi legate de faptul că nava polua mediul cu produse chimice.
Autoritatea navală pentru operaţiuni comerciale maritime din Regatul Unit (UKMTO) a declarat anterior pe website-ul său că o ‘interacţiune’ între autorităţile iraniene şi o navă comercială în Strâmtoarea Ormuz a determinat vasul comercial să-şi modifice ruta şi să se îndrepte spre apele iraniene.
Societatea britanică de securitate maritimă Ambrey, amintește și Agerpres, a identificat nava ca fiind petrolierul HANKUK CHEMI, sub pavilion sud-coreean, şi a declarat că aparent aceasta a fost sechestrată, fiind ulterior detectată în apele teritoriale iraniene, îndreptându-se spre portul Bandar Abbas.
Potrivit Ambrey, petrolierul, proprietate a DM Shipping Co, părăsise Cheiul petrochimic (Petroleum Chemical Quay) din Jubail (Arabia Saudită) înainte de incident.
Societatea de securitate maritimă Dryad Global a indicat de asemenea pe site-ul său web că petrolierul HANKUK CHEMI ‘a fost probabil reţinut de forţele iraniene’ în Strâmtoarea Ormuz în timp ce se îndrepta spre Fujairah, în Emiratele Arabe Unite (EAU).
Coreea de Sud a trimis o unitate navală anti-piraterie în Golf după confiscarea de către Iran a unui petrolier aflat sub pavilion sud-coreean, a anunţat luni Ministerul Apărării, relatează AFP, transmite Agerpres.
Ministerul ''a trimis imediat unitatea Cheonghae în apele din apropierea Strâmtorii Ormuz după ce a primit un raport despre confiscarea navei noastre comerciale de către Iran'', se arată în comunicatul ministerului.
Iranul a mai reținut petroliere
În 2019, drept represalii la faptul că Marea Britanie a reținut în Gibraltar petrolierul Grace 1, (suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor internaţionale impuse Damascului), Gardienii Revoluţiei - armata de elită a regimului de la Teheran - a capturat şi sechestrat în strâmtoarea Ormuz petrolierul Stena Impero cu 23 de membri ai echipajului la bord.
Suspectat de "nerespectarea codului maritim internaţional", petrolierul Stena Impero şi echipajul său au fost reţinuţi în largul portului Bandar Abbas, în sudul Iranului.
La scurt timp Marea Britanie a reacționat și a trimis în Golful Persic patru nave de luptă. În paralel, pe canale diplomatice, au avut loc discuții între cele două părți. Ulterior, o instanță din Gibraltar a dispus punerea în libertate a petrolierului iranian. La scurt timp după aceasta, nava iraniană și-a schimbat numele în Adrian Darya 1.
Totodată, petrolierul iranian Adrian Darya 1 a fost fotografiat din satelit în timp de transvaza încărcătura într-un petrolier, aproape de terminalul offshore al rafinăriei Syria's Baniyas, transmite Jane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News