Militarii celor două contingente, aflați în misiune în Mali, au efectuat lucrări de întreținere a elicopterelor, iar demontarea motorului a fost o misiune solicitantă pentru cele două parți.
Mentenanța elicopterelor românești, la care nemții ne-au dat o binevenită mână de ajutor, s-a desfășurat în orașul Gao din Mali.
Sublocotenent Lorena Băhnaru a povestit despre operațiunea de mentenanță realizată de militarii români și de militarii germani în Mali.
Redăm integral textul slt. Lorenei Băhnaru, care a fost publicat și pe pagina de Facebook a Centrului de Televiziune și Film al MApN:
„Demontarea unui motor de pe elicopter este o operațiune solicitantă-militarii români și germani participanți la misiunea MINUSMA /Mali au realizat această operațiune împreună.
Personalul tehnico-ingineresc de aviație respectă programul recomandat de întreținere a elicopterelor în așa fel încât consumul de resursă să fie echilibrat și lucrările de mentenanță să se execute la termen.
Una dintre lucrările de mentenanță des întâlnite este cea de demontare a motoarelor pentru verificări. Acest proces presupune lucru cu greutăți mari și precizie la nivel de centimetri.
Pentru realizarea acestei operațiuni, militarii germani ne-au sprijinit cu o macara FKM MSA de tip mediu. Pentru operatorul de macara, caporalul Bastian M., demontarea unui motor de pe elicopter este o noutate. ,,Provocarea e constituită de faptul că există foarte puțin spațiu pentru a demonta un astfel de motor”, explică acesta. ,,Palele principale sunt amplasate direct deasupra motoarelor. Nu este loc pentru greșeli!”. Motorul, care cântărește aproximativ 250 kilograme, trebuie, prin urmare, să fie mai întâi deplasat ușor înainte și apoi tras cu grijă în sus, astfel încât să nu lovească rotorul atunci când macaraua este ridicată. Orice manevra executată greșit poate duce la deteriorarea palelor.
Militarii celor două contingente au trecut peste barierele de limbaj, întrucât au aplicat semnele internaționale privind folosirea utilajelor de ridicat sarcini. Pe timpul procesului de demontare a motorului, operatorul de macara a fost ghidat de un tehnic de pe elicopter.
Cooperarea într-un context multinațional funcționează în limba engleză și fără echivoc. ,,Deși am colaborat pentru prima dată în această formulă, operațiunea meticuloasă și solicitantă a fost realizată cu succes. Nu au fost necesare explicații, întrucât fiecare a știut ce trebuie să facă”, declară militarul german.
Inginerul militar român, locotenentul Momeu Eduard, adaugă:,,Echipa de mentenanță este responsabilă de pregătirea elicopterelor și efectuarea lucrărilor regulamentare de mentenanță. Este într-adevăr îmbucurător să știm că partenerii germani ne pot sprijini în caz de nevoie. Operatorul de macara chiar și-a făcut treaba cu precizie ,,nemțească”. Lucrurile noi pot constitui o provocare atât pentru echipa română cât și pentru cea germană. Operațiunea de întreținere a constat în verificarea structurii ambelor motoare. Suntem recunoscători pentru ajutorul partenerilor germani și deschiși spre o viitoare cooperare”. Echipa tehnică din detașamentul românesc și militarii germani sunt de acord: împreună au stăpânit această provocare în mod profesionist, iar munca în echipă a militarilor din cele două contingente participante la misiunea MINUSMA a condus la rezultate pe măsura așteptărilor.”
Armata României participă la misiunea MINUSMA - misiune de menţinere a păcii, sub egida Naţiunile Unite, desfășurată în Republica Mali, pe durata unui an. Detașamentul român este format din patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM şi 120 de militari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News