Militarii Forțelor Navale Române s-au familiarizat cu rachetele NSM în cadrul exercițiului „Sea Shield 21”

S.I. Catalin |
Data publicării:

Exercițiul multinațional „Sea Shield 21”, cel mai complex exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române la finalul lunii martie, a cuprins şi secvențe de acțiuni terestre, unde, în zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete de la Divizionul 508 Rachete de Coastă din Mangalia și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze au desfășurat activități de instruire comune.

Pentru marinarii militari români, instrucția au fost un prilej foarte bun de familiarizare cu tacticile şi procedurile de operare specifice ale sistemului de rachete antinavă NSM (Naval Strike Missile) utilizat de către marinarii militari polonezi, similar celui care va intra și în dotarea Forțelor Navale Române, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Obiectivele de instruire româno-poloneze, planificate în cadrul secvenței terestre a Exercițiului „Sea Shield 21” care a avut loc în zona Vadu-Corbu-Capu Midia, au urmărit evaluarea militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă cu privire la capacitatea de a organiza și de a executa o dislocare a lansatoarelor de rachete în raioane terestre, aflate la distanțe mari de locul de dislocare permanentă, precum și optimizarea procedurilor operaționale specifice ducerii luptei împotriva navelor de suprafață prin atacul cu racheta.

Secvența de instruire româno-poloneză, care s-a desfășurat în zona Capu Midia, în timpul Exercițiului „Sea Shield 21”, contribuie la dezvoltarea Programului NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

Conform programelor de înzestrare ale MApN, şi Forțelor Navale Române vor fi dotate cu instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) ce vor folosi rachetele NSM.

 

Programul bateriilor de coastă

 

Amintim că, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marți, 16 martie 2021, decretul privind promulgarea Legii pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

La începutul lunii februarie, Senatul României a aprobat proiectul de lege al Guvernului privind realizarea "Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă" aferentă programului de înzestrare "Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML), sau cunoscut mai scurt sub denumirea de baterii de coastă.

Ulterior, pe 24 februarie proiectul a trecut şi de Camera Deputaților, informaţia fiind confirmată de vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu.

Este vorba despre sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. Decizia României de a achiziționa astfel de sisteme a stârnit controverse și critici din partea unui alt producător, concernul francez MBDA, după ce în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G). 

La vremea respectivă, era anunțat faptul că în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete anti-navă modern, testat și livrat către forțele armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). 

Potrivit MApN, costul programului este estimat la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

 

România va achiziționa patru instalații 

 

În ceea ce privește achiziția, conform cerințelor Forțelor Navale, parametrii SIML trebuie să permită îndeplinirea misiunii de descurajare, neutralizare sau distrugere a navelor de suprafață adverse, dar și de apărare a căilor de comunicații maritime proprii.

SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel