Armata rusă prezintă sistemul EW Sania: Tancurile aflate pe frontul din Ucraina ar urma să fie imune la atacurile cu drone de tip FPV (Foto/Video)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancul rusesc T-80BVM echipat cu sistemul de război electronic (EW) Sania. Ianuarie 2024. Sursa foto: Un cadru dintr-un material video prezentat de RIA NOVOSTI.
Tancul rusesc T-80BVM echipat cu sistemul de război electronic (EW) Sania. Ianuarie 2024. Sursa foto: Un cadru dintr-un material video prezentat de RIA NOVOSTI.

Armata rusă a început să-și echipeze tancurile cu sistemul de război electronic (EV) Sania, care ar trebui să bruieze semnalul dronelor de tip FPV. Recent, mass-media rusă de propagandă a prezentat un tanc Т-80BVM care este echipat cu un astfel de sistem de bruiaj.

Inițial, sistemul de război electronic Sania Counter-Uncrewed Aerial System (C-UAS) nu a fost proiectat pentru vehicule blindate. Scopul său principal era de a preveni intruziunea neautorizată a dronelor în teritorii confidențiale.

Producătorul a declarat că acest sistem este capabil să detecteze, să identifice și să neutralizeze dronele FPV la o distanță considerabilă. Sania este un sistem modificat, bazat pe tehnologii care asigură blocarea semnalelor dronelor.

S-a demonstrat că dronele FPV cu încărcătură explozivă improvizată, care îşi atacă țintele lovindu-le și detonându-le, sunt deosebit de puternice pentru a distruge și avaria tancuri și alte vehicule blindate. De asemenea, acestea s-au dovedit a fi extrem de greu de combătut.

Dronele FPV pot fi utilizate într-un număr semnificativ de exemplare pentru a crește șansele de a-și distruge sau deteriora grav ținta. După cum arată multe dintre materialele video realizate pe frontul din Ucraina, un singur tanc se poate trezi cu ușurință înconjurat de drone în timp ce se deplasează pe linia frontului.

Youtube video image

Instalarea sistemului C-UAS poate fi atât fixă, cât și mobilă. În cazul unei instalări fixe, se utilizează un suport sau un trepied, în funcție de scopul acesteia.

În cazul utilizării în regim mobil, atunci când sistemul este atașat pe o mașină sau pe un autovehicul blindat, Sania este capabil să opereze în mișcare.

"Caracteristicile acestui sistem ne permit să detectăm și să bruiem atât drone FPV care acționează singure, cât și roiuri de drone pe o rază de până la 1,5 km", spun rușii.

Dispozitivul de detectare funcționează în mod normal numai pentru dronele FPV, ceea ce exclude semnalele fals pozitive provenite de la alte surse de semnal. Atunci când semnalele FPV de la drone sunt oprite, detectorul dezactivează automat suprimarea semnalelor.

De asemenea, tancurile rusești sunt, de asemenea, echipate cu sistemul de război electronic Volnorez, care este conceput pentru a proteja vehiculele blindate de drone.

Utilizarea unor drone ieftine pe front din Ucraina remodelează dinamica războiului modern, oferind Kievului un mijloc eficient din punct de vedere al costurilor pentru a contracara un adversar mai mare și mai avansat din punct de vedere tehnologic.

În ultimii ani, companiile de apărare au încercat să ofere forţelor armate din întreaga lume mai multe tipuri de sisteme de protecție activă de tip ''hard-kill'' pentru a le instala pe tancuri și alte vehicule blindate. Aceste sisteme sunt concepute în primul rând pentru a distruge fizic sau cel puțin pentru a ţine la distanţă rachetele ghidate antitanc de blindajul blindatelor.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sistem anti-dronă, în special de contractarea celor kamikaze de tip FPV utilizate acum pe frontul din Ucraina, opţiunile sunt foarte limitate. Cu toate acestea, unui experţi din domeniul militar susţin ca aceleași sisteme de protecție activă ar putea fi folosite pentru a oferi o soluţie împotriva acestor drone.

Ucraina folosește un număr foarte mare de drone pe linia frontului, angajându-se într-un războiul electronic cu Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel