Militari din toată lumea se antrenează pe simulatoare fabricate în România

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Într-o uzină din Măgurele, localitate cunoscută ca Silicon Valey de România, se produc simulatoare militare care sunt vândute pe patru continente. Sute de specialiști, matematicieni, informaticieni, electroniști, ingineri, specialiști în hidraulică, foste cadre militare contribuie la succesul firmei românești și la renumele acesteia în toată lumea. Simulatoarele produse aici, "made in Romania", sunt folosite pentru toate categoriile de forțe armate: aviație, maritime, terestre, blindate. Societatea se află pe locul 28 în lume, are 15.000 de angajați, dintre care 550 sunt în România.

În anul 1999, societatea israeliană Elbit, fondată în anul 1966 de Uzi Gal, născut la București, a cumpărat fostul institut de cercetare INCREST (Institutul Național pentru Creație Științifică și Tehnică) fondând societatea Simultec. De atunci, societatea a început o colaborare cu Ministerul Apărării Naționale în vederea furnizării de tehnologie și know-how. Intrarea României în NATO a deschis forțelor armate accesul la informație și tehnologie furnizate de Simultec. În prezent, uzina de la București furnizează echipamente, tehnică și aplicații pentru mai mulți clienți. 

Antrenați pe simulatoare fabricate la Măgurele

 

Zeci de mii de piloți militari din toată lumea, fie că vorbim de cei de pe elicoptere sau de pe avioane, s-au antrenat și se antrenează pe simulatoare fabricate în uzina de lângă București. Chiar și Forțele speciale din armatele de pe patru continente folosesc în antrenamente tehnica construită de specialiștii români. În funcție de cerința clientului, societatea Simultec oferă și simulatoare navale și pentru submarine, simulatoare pentru blindate și oferă astfel militarilor pregătirea necesară pentru reacția în situații critice. De la oprirea motorului în zbor pentru piloți, la redresarea unui submarin în caz de avarie sau modul de intervenție a blindatelor în caz de luptă în câmp deschis.

În prezent, după luni de muncă, matematicienii, informaticienii, inginerii și mecanicii de la Simultec au produs un nou simulator de zbor - de ultimă generație - folosit pentru antrenarea piloților de elicoptere de nouă generație, aparate care dispun de ultima tehnologie de luptă. E un simulator de 9 tone, produs sută la sută în România.

(w670)

Simulatorul de zbor de elicoptere are o platformă care permite șase grade de mișcare, astfel încât piloții pot trăi pe viu fiecare mișcare. În plus, tehnologia folosită îi ajută chiar și pe cei mai experimentați piloți să își testeze reacțiile chiar și în cele mai dure scenarii: oprirea motoarelor, daune provocate de forțe inamice, condiții meteo extreme. Simulatorul va fi exportat unui client din străinătate care l-a comandat. Simulatoarele pentru elicoptere sunt capabile să lucreze în tandem până la un număr de opt, iar piloții se pot antrena pentru un atac în formație.

(w670)

Piloții români de pe avionul MiG-21 Lancer au mai multe ore de zbor pe simulatoarele fabricate la Simultec decât orele de zbor înregistrate pe calculatoarele de bord ale avioanelor. Astfel, piloții sunt mai bine antrenați, iar factorul uman, des întâlnit în cazurile unor tragedii aviatice drept eroare a pilotului, a fost înlăturat. 

De asemenea, aceste simulatoare pot fi comandate și de aviația civilă pentru antrenamentul piloților.

Simulatorul pentru forțele speciale

 

 (w670)

Acest tip de simulator poate antrena până la 512 militari deodată distribuți pe o rază de 10 kilometri. Armamentul cuprinde aproape toate categoriile: pistol, pușcă, grenadă, cuțit.

(w670)

Ca tehnologie, având în vedere că sunt secrete militare, vă putem spune doar că folosește transmisia unui pachet de date în nanosecunde. Astfel, în cazul în care la antrenament se folosește muniție oarbă, pachetul de date este transmis simultan cu "focul", iar reculul armei nu afectează cu nimic. Totodată, se ține cont și de parametrii de fucționare a armei.

(w670)

Spre exemplu, dacă un soldat se află în afara razei de eficiență a pistolului, a puștii, a grenadei senzorii captează acest lucru. De asemenea, senzorii țint cont și de reacția soldatului de a se feri de focul inamic.  

Contracte de offset



Fabrica Simultec poate produce în paralel până la cinci simulatoare. În medie durează opt luni construcția simulatorului pentru elicoptere. Compania românească este cel mai mare producător de simulatoare din Europa, iar 90% din producția fabricii merge la export. În ultimul an au fost livrate simulatoare de ultimă generație pentru clienți din SUA, Asia, Africa și Europa, care au cumpărat avioane de ultimă generație.

(w670)

Societatea lucrează în strânsă colaborare cu Aerostrar Bacău, IAR Brașov, Romarm și Avioane Craiova furnizând echipamente inteligente pentru avioanele MiG-21 Lancer, elicopterele Puma Socat, avioane C-130, Șoim și multe altele.

(w670)

Astfel, firma a adus României, în ultimii ani, prin programele de offset, peste 650 de milioane de dolari. Este de menționat că societatea contribuie la capacitățile RoAF din cadrul NATO și participarea la exercițiile NATO cât și misiuni de menținere a păcii (Poliția Aeriană Baltică).

Vezi și: Forțele Aeriene ale SUA au cumpărat simulatoare de scene virtuale de luptă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel