În acest scop, Serviciul de informații militare din Franța urmărește din ce în ce mai mult constatările experților OSINT de pe Internet și încearcă să-și completeze activitățile cu propriile capabilități tehnice.
Activitatea sporită a sistemului rusesc mobil de război electronic Murmansk-BN de la sfârșitul lunii august a acestui an a alertat serviciile de informații occidentale însărcinate cu dezvăluirea secretelor acestuia. Se crede că acest complex este cel care blochează în mod regulat semnalele GPS în Marea Baltică și pe teritoriile statelor din regiune, precum și în Strâmtoarea Hormuz, după ce Moscova l-a livrat la Teheran la începutul lunii august.
În Franța, monitorizarea acestui tip de echipamente de război electronic se află în responsabilitatea Centrului de pregătire și deservire a specialiștilor în informații electronice (CF3E), care aparține Direcției de Informații Militare. Cu toate acestea, în acest scop, este folosit din ce în ce mai mult și Centrul de cercetare și analiză cyberspace (CRAC), specializat în lucrul cu informații din surse deschise (OSINT), pentru a ajuta specialiștii în informații tehnice.
Acesta din urmă a fost creat în anul 2015, pentru a monitoriza conturile civile de pe rețelele de socializare și, în special, pentru a contracara ideologia jihadismului.
Având în vedere gradul ridicat de complexitate tehnică a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, serviciile centrului sunt din ce mai solicitate să urmărească conturile specialiștilor în război electronic sau informații electronice din aceleași rețele de socializare, care împărtășesc informații din surse deschise despre caracteristicile semnalelor și datele de analiză a acestora, atât la cererea Direcției de Informații Militare însăși, cât și a altor structuri ale departamentului militar.
Centrul de cercetare și analiză cyberspace (CRAC) în sine nu este specializat în război electronic și cercetare radioelectronică, deși încearcă să se bazeze pe rezerviști cu cunoștințe în acest domeniu în activitatea sa. Cu toate acestea, CRAC este folosit de către CF3E, în primul rând, ca sursă de informații postate online de utilizatori precum John Wiseman și cercetători de la GiamMA pe rețeaua X (fostă Twitter) sau serhii_flash pe Telegram.
Acești experți au dezvoltat o mulțime de cunoștiințe de specialitate despre tehnologiile rusești de război electronic, ecosistemul industrial care le produce sau caracteristicile formațiunilor din cadrul trupelor de război electronic ale armatei ruse care le folosește.
O astfel de monitorizare a evenimentelor din zonele de bruiaj poate fi combinată cu utilizarea instrumentelor software de bruiaj disponibile public, cum ar fi gpsjam.org și Spoofing SKAI Data Services, dezvoltate de doi ingineri, respectiv Raphael Monstein și Benoit Figuet.
Acesta din urmă este un fost angajat al structurii de achiziții a departamentului militar francez (Direcția generală pentru achiziții de armament). Toate acestea sunt surse importante de informare pentru actualizarea bazei de date a CF3E și implicit a Direcției de Informații Militare.
Urmărind rezultatele analizelor OSINT, informațiile militare le pot completa ulterior cu date de la cele trei familii franceze de aparate cosmice de cercetare radioelectronică și le pot compara pentru a forma o imagine mai clară. De asemenea, informațiile militare pot însărcina platformele de aviație specializate în scopul obținerii de informații suplimentare față de cele obținute din surse deschise.
De exemplu, informațiile apărute pe Internet la începutul acestui an despre complexul de război electronic Tobol din regiunea Kaliningrad au dus la trimiterea în această zonă a avioanelor de vânătoare Mirage 2000D ale Forțelor Aeriene franceze, echipate cu containere suspendate de cercetare ASTAC, pentru a obține o imagine mai clară a situației.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News