Mii de trupe ucrainene sunt implicate în incursiunea din Kursk pentru a "destabiliza" Rusia: Nu există nicio intenţie de anexare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Ucraina controlează stația de măsurare a gazelor din regiunea Kursk. Sursa foto: 5.ua.
Ucraina controlează stația de măsurare a gazelor din regiunea Kursk. Sursa foto: 5.ua.

Mii de soldați ucraineni participă la o incursiune menită să destabilizeze Rusia arătându-i slăbiciunile, a declarat pentru AFP un înalt oficial ucrainean, în timp ce asaltul asupra regiunii ruse Kursk a intrat în cea de-a șasea zi. "Suntem în ofensivă. Scopul este de a slabi pozițiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime și de a destabiliza situația în Rusia, care nu este în măsură să își protejeze propria frontieră", a declarat oficialul sub rezerva anonimatului.

Armata rusă declarase că aproximativ 1 000 de soldați ucraineni au fost desfășurați în incursiunea transfrontalieră care a început marți și a părut să prindă Kremlinul cu garda jos, permițând forțelor ucrainene să treacă dincolo de liniile defensive rusești.

Întrebat dacă cifra de 1.000 este corectă, oficialul a spus: "Este mult mai mult... Mii".

După zile de tăcere oficială, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut pentru prima dată, în discursul său de sâmbătă seara, ca Ucraina desfăşoară o ofensivă militară pe teritoriul Rusiei, spunând că Kievul "împinge războiul pe teritoriul agresorului".

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și a desfășurat o ofensivă necruțătoare, ocupând zone întinse din estul și sudul Ucrainei și supunând orașele ucrainene unor atacuri zilnice cu rachete și drone.

După recucerirea unor zone întinse în 2022, forțele ucrainene au fost în mare parte pe picior de retragere și se confruntă cu dificultăți tot mai mari în ceea ce privește resursa umană și aprovizionarea cu arme.

Dar marți, unități ucrainene au trecut granița în ceea ce a fost până acum cea mai mare și mai reușită ofensivă a Kievului în acest conflict. Sâmbătă seara, la Kiev, apărarea antiaeriană a fost activată pe fondul îngrijorării că Moscova ar putea lansa raiduri aeriene ca răspuns la recenta ofensivă a Ucrainei în interiorul Rusiei. 

Trupele ucrainene au avansat câțiva kilometri, forțând armata rusă să trimită în grabă rezerve și echipamente suplimentare - deși niciuna dintre părți nu a dat detalii precise cu privire la numărul de forțe angajate în aceasta confruntare.

Rusia a evacuat zeci de mii de civili din zonă, iar Ucraina a evacuat, de asemenea, mii de persoane din regiunea Sumy.

 

Moral ridicat pentru Ucraina

 

Operațiunea a "ridicat foarte mult moralul nostru, al armatei, statului și societății ucrainene", a declarat oficialul ucrainean pentru AFP.

,,Această operațiune a arătat că putem trece la ofensivă, să mergem înainte. Se pare că rușii au probleme cu coordonarea și pregătirea pentru acțiune", a spus oficialul.

Dar el a spus că a existat un efect redus până acum asupra luptelor din est.

,,Situația este practic neschimbată. Presiunea lor în est continuă, nu retrag trupele din zonă", a spus el, adăugând doar că "intensitatea atacurilor rusești a scăzut puțin".

Oficialul a declarat că trupele ucrainene vor respecta dreptul internațional umanitar în timp ce se află pe teritoriul Rusiei și nu au planuri de anexare a zonelor pe care le dețin în prezent.

,,Nu există nicio intenţie de anexare...Acționăm în strictă conformitate cu dreptul internațional", a spus el, contrastând acest lucru cu presupusele încălcări ale trupelor ruse în teritoriile ocupate.

Întrebat dacă capturarea centralei nucleare Kursk de lângă graniță este un obiectiv, el a spus: "Vom vedea cum va evolua operațiunea Kursk".

"Categoric nu vom cauza probleme pentru securitatea nucleară. Acest lucru îl putem garanta", a spus el.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a îndemnat ambele părți "să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave".

 

Parteneri occidentali ai Ucrainei sunt implicați "indirect"

 

Casa Albă a declarat miercuri că contactează Ucraina pentru a afla mai multe despre "obiectivele" incursiunii.

În luna mai, președintele Joe Biden a permis Kievului să utilizeze arme furnizate de americani împotriva unor ținte situate chiar dincolo de frontiera rusă, pentru a respinge presiunea Moscovei asupra regiunii Harkov.

Însă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că "nimic nu s-a schimbat" în ceea ce privește politica SUA de descurajare a unor lovituri sau atacuri mai ample în interiorul Rusiei.

Întrebat dacă partenerii occidentali nu au fost ținuți la curent privire la ofensivă Ucrainei, oficialul a spus că acest lucru este "incorect".

,,Judecând după cât de activ sunt folosite armele occidentale, partenerii noștri occidentali au jucat un rol indirect în planificare", a spus el.

Oficialul a declarat că se așteaptă ca Rusia să reușească "în cele din urmă" să oprească forțele ucrainene la Kursk și să riposteze cu un atac cu rachete pe scară largă, inclusiv "asupra centrelor decizionale" din Ucraina.

A avut loc deja un bombardament mai intens asupra regiunii ucrainene Sumy, aflată chiar peste graniță de Kursk.

În cursul nopții, un atac cu rachete în apropierea capitalei ucrainene Kiev a ucis un bărbat și pe fiul său în vârstă de patru ani, au anunțat serviciile de urgență.

Explozii au răsunat sâmbătă seara în centrul și estul Kievului după ce forțele aeriene ucrainene au declarat că două rachete rusești se îndreptau spre oraș.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel