Migrația prin Belarus, organizată paramilitar, spun polonezii. Deși unele state UE caută soluții, Rusia și Iranul au grijă ca rezolvarea crizei să rămână o utopie

Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Premierul polonez Donald Tusk a apărat atitudinea dură a țării sale față de migranții de la granița cu Belarus, spunând că aceștia nu apar spontan și aleatoriu la granița de est a Poloniei.

Există un întreg sistem de recrutare prin misiunile diplomatice ruse și bieloruse în mai multe țări, a spus Tusk.

„Aceste acțiuni sunt organizate într-o manieră paramilitară și observăm din ce în ce mai mult că în Siria și Iran sunt organizate grupuri care nu sunt doar antrenate pentru trecerea ilegală a frontierei, ci și pentru comportamente pe care noi, cei din NATO, trebuie să le clasificăm ca fiind periculoase”, a spus Tusk pentru cotidianul Gazeta Wyborcza, relatează Reuters.

Există dovezi din Siria, a spus el, că infractorii și persoanele asociate cu organizațiile teroriste sunt eliberați din închisoare și aduși la granița polono-belarusă, care este și granița externă a Uniunii Europene.

Polonia intenționează să adopte o nouă lege privind suspendarea temporară a drepturilor de azil pentru migranții care trec ilegal granița cu Belarus. Proiectul de lege este așteptat în câteva săptămâni.

Marți, guvernul de centru-stânga al lui Tusk a adoptat un document privind migrația care prevede, de asemenea, o limitare temporară a dreptului la azil.

 

Migrația din Belarus alimentată de Rusia 

Polonia și UE îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin și aliatul său, liderul belarus, Alexander Lukașenko, că istrumentalizează problema migrației. Autoritățile belaruse au adus în mod deliberat migranți din regiunile aflate în criză la frontierele externe ale UE pentru a pune presiune asupra Occidentului.

Mulți dintre acești migranți provin, în special, din Irak, Siria și Afganistan.

Un procent mare dintre acești migranți au intrat în Belarus cu vize rusești, ceea ce sugerează un efort coordonat al Belarusului și Rusiei de a direcționa migrația către Uniunea Europeană.

Potrivit unui material din 2021 realizat de DW, peste 10 agenții de turism din Belarus au primit aprobarea „tacită” pentru a organiza vizele pentru străini, iar punctele cheie de plecare ale migranților includeau: zona kurdă a Irakului, Siria, Liban, Emiratele Arabe Unite și Turcia.

În ciuda construcției unui gard de peste 5 metri înălțime și a unui sistem electronic de supraveghere, migranții încearcă în fiecare zi să treacă granița. De la începutul alui 2024, polițiștii de frontieră au înregistrat aproape 28.000 de astfel de încercări. De asemenea, în  2023, Polonia a înregistrat aproape 100.000 de încercări ale migranților de a forța granița.

 

Europa ar dori să-i returneze pe refugiații sirieni

 

Aproape 200.000 de sirieni și libanezi au fugit în Siria de la începutul lunii octombrie, potrivit ONU. În Europa, peste 1 milion de refugiați și solicitanți de azil sirieni au sosit în ultimii 10 ani, conform datelor din 2021 ale Agenției ONU pentru Refugiați. 

Meloni intenționează să pledeze pentru o relație mai strânsă cu Damascul și va veni cu propuneri în acest sens, în timpul unei întâlniri a celor 27 de lideri ai UE la Bruxelles, joi, au declarat doi diplomați UE pentru Politico. „Este necesar să se revizuiască Strategia UE pentru Siria și să se colaboreze cu toți actorii”, declara marți premierul italian Giorgia Meloni.

Totuși, alte state nu susțin inițiativa. Olanda nu dorește reluarea negocierilor, deoarece Siria nu este considerată o țară sigură pentru pentru returnarea solicitanților de azil.

Unele state UE sunt convinse că este timpul să înceapă o discuție, chiar dacă este „prea devreme pentru a spune dacă putem reuși ceva”, a spus un înalt diplomat al UE.

În următoarea perioadă, șansele unui pas important pe acest dosar rămân minime. Două țări fac imposibilă orice modificare de poziție pentru regimul de la Damasc - Rusia și Iranul.

Funcționarea regimului include sprijinul semnificativ primit de la cele două mari puteri externe, așa cum reiese din comunicatul sefului politicii externe europene, Josep Borell: „Modul în care a funcționat regimul sirian de zeci de ani este bine cunoscut și documentat, inclusiv cu sprijinul direct atât al Rusiei, cât și al Iranului”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel