Polonezii de la Defence24.pl au analizat ambiția rușilor de a construi MiG-41, un interceptor de luptă care potrivit Moscovei ar trebui să aibă performanțe unice.
Deșii se cunosc foarte puține informații despre noul MiG-41, acesta va trebui să atingă mezosfera, adică o altitudine de 50 de kilometri iar viteza aparatului să depășească Mach 4. Avionul aflat în curs de dezvoltare va trebui să înlocuiască aparatele MiG-31.
Potrivit rușilor, noul avion ar urma să combine tehnologia de pe Su-57, dar acest lucru ar fi o provocare care foarte posibil va duce la întârzieri, potrivit sursei citate.
Pot rușii finaliza MiG-41 în termen?
Directorul general al MiG, Ilia Tarasenko, afirmase inițial că proiectul de cercetare-dezvoltare privind interceptorul rus de ultimă generaţie, se va finaliza anul acesta, iar livrările către forțele armate ruse ar trebui să înceapă la mijlocul anilor 2020. În afară de versiunea cu echipaj, se ia în considerare și varianta fară pilot a interceptorului.
Însă primul zbor în 2020 pare mai mult o utopie în condițiile în care rușii au experiența Su-57, aeronave ce încă mai au probleme. În special, potrivit sursei citate, o problemă majoră o poate reprezenta motorizarea noului avion, fapt pentru care polonezii se așteaptă la o întârziere mare a programului rusesc.
MiG-41, viteză uriașă la peste 50 de km altitudine și arme laser
Problema ar fi că rușii au ridicat ștacheta mult prea sus. Cu o viteză de peste 4.3 Mach, mult peste aeronava americană SR-71 Blackbird, considerată cea mai rapidă din lume (3.5 Mach) și o autonomie de zbor imensă primul MiG-41 ar trebui să zboare în 2020.
Iar armamentul noului interceptor este și el foarte îndrăzneț. Pe lângă rachetele aer-aer clasice ori hipersonice, noul MiG-41 are prevăzută utilizarea armelor cu laser de la altitudini foarte mari.
În ceea ce privește dimensiunea, MiG-41 va fi cu siguranță mai mare decât F-22 Raptor. Greutatea viitoarei aeronave va depăși 40 de tone, în timp ce lungimea va fi de peste 20 de metri. Însă de departe cea mai mare provocare va fi proiectarea motoarelor care trebuie să asigure o viteză de patru ori mai mare decât cea a sunetului la o altitudine de 50 de kilometri. Analizând proiectul propulsiei aeronavelor Su-57, sursa citată spune că ne putem aștepta la întârzieri foarte mari la MiG-41.
Potrivit planurilor rușilor, prototipul avionului MiG-41 ar urma să zboare în 2020 iar aparatele să intre în serviciu până în 2025. Rămâne de văzut dacă Rusia va reuși într-adevăr să finalizeze cu succes un proiect de o asemenea amploare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News