“În timpul modernizării, avioanele de vânătoare MiG-31I ale Aviației cu rază lungă de acțiune, purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, au fost adaptate pentru realimentarea în aer, fapt ce contribuie la extinderea semnificativă a razei de acțiune a acestora”, a precizat sursa agenției.
Anterior, cotidianul rusesc Izvestia anunțase că avioanele MiG-31I aveau deja un echipament special, dar, din cauza caracteristicilor de proiectare ale aeronavei purtătoare, realimentarea în aer nu a fost efectuată, iar echipajele nu au fost instruite în acest sens. În prezent, a fost finalizat un set de lucrări de modernizare pentru toate avioanele MiG-31I, în timpul căruia sistemele de realimentare în aer au fost restaurate. De asemenea, echipajele aeronavelor purtătoare de rachete hipersonice Kinjal au fost supuse pregătirii de zbor necesare.
Care e diferența dintre MiG-31I și MiG-31K
Avioane rusești de tip MiG-31. Foto: Defence Express
Jurnaliștii de la Izvestia au explicat, pentru prima dată, care este diferența dintre aeronavele MiG-31I și MiG-31K, ambele fiind întrebuințate în calitate de platforme purtătoare pentru rachetele hipersonice Kinjal. Astfel, MiG-31I reprezintă o versiune modernizată a MiG-31K, fiind dotată suplimentar cu o serie de sisteme electronice speciale, care extind capabilitățile și posibilitățile de zbor ale aeronavei.
Noua opțiune dispune de un sistem de conducere și computere de bord, care permit ca avionul de vânătoare să fie plasat într-un mod complet automat pe traiectoria de lansare dorită, precum și lansarea efectivă a rachetei hipersonice la un moment calculat cu precizie.
MiG-31 a fost primul avion de vânătoare sovietic de generația a patra. Inițial, acesta a fost creat pentru interceptarea rachetelor de croazieră și a altor ținte aeriene complexe. Aeronava dispune de caracteristici remarcabile în ceea ce privește viteza, altitudinea și distanța de zbor.
MiG-31, foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Potrivit reprezentanților ruși, avionul MiG-31 poate accelera până la 3.000 de kilometri pe oră și poate urca la altitudini de peste 20.000 de metri. Distanța de zbor a acestuia este de peste 3.000 de kilometri. Diverse modificări ale avionului MiG-31 au fost folosite în mod repetat în calitate de platforme purtătoare pentru sisteme de arme avansate și chiar pentru plasarea pe orbită a navelor spațiale.
Începând din anul 2022, avioanele MiG-31 dotate cu rachete hipersonice Kinjal au fost folosite în mai multe rânduri în timpul invaziei din Ucraina. Ultimele lansări ale unor rachete de acest tip au avut loc pe 22 martie 2024. Ministerul rus al Apărării a informat că loviturile au fost efectuate asupra unor centre de luare a deciziilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, bazelor logistice, punctelor de desfășurare temporară a forțelor pentru operații speciale și a ceea ce propaganda rusă numește, mercenari străini.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News