Slovacia, oglinda unui viitor sumbru cu extrema dreaptă în Europa? Actualul ministru slovac al apărării acuză vechea conducere de trădare pentru MiG-29 și S-300 donate Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.
Avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Slovace / Credit foto: Ministerul Apărării din Slovacia.

Poziția Slovaciei față de agresiunea rusă din Ucraina s-a schimbat cu 180 de grade, după venirea la guvernare a coaliției condusă de Robert Fico.

Slovacia arată cum o guvernare pro-rusă poate schimba radical poziția unui stat în ceea ce privește sprijinirea unui stat care, de peste 2 ani, rezistă unei agresiuni militare, fără precedent în ultimii 80 de ani.

Actualul ministru slovac al apărării Robert Kaliniak (din partidul Smér) susține că fostul ministru slovac al apărării Iaroslav Nad (democrați) ar fi fi comis un act de trădare donând avioane de luptă slovace MiG-29 și sistemul de apărare aeriană S-300.

Declarațiile sunt o fereastră prin care putem privi spre viitor. Ceea ce se întâmplă acum în Europa - cu Frontul Național pro-rus aflat pe val în Franța sau AfD-ul german în continuă creștere - ar putea schimba echilibrul strategic în Flancul Estic. O dezangajare a Franței și Germaniei în privința războiului din Ucraina va lăsa, practic, estul Europei descoperit în fața unei probabile agresiuni rusești. Iată motivul pentru care Polonia nu-și face iluzii în privința alianțelor multilaterale și marșează pe 2 lucruri: înarmare masivă a propriilor forțe armate și parteneriatul cu SUA.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Slovacia, atitudine schimbată radical față de războiul din Ucraina

 

La o conferință de presă după ședința de guvern de miercuri, Kaliniák a spus că va depune o plângere penală împotriva fostului ministru și a președintelui partidului neparlamentar Democrat în acest context. Potrivit lui Kaliniák, fostul guvern nu ar fi trebuit să doneze MiG-29 și sistemul S-300 și astfel să slăbească capacitățile de apărare ale Slovaciei.

„Slăbirea forțelor armate în acest mod, contrar constituției, nu poate fi descrisă în dicționarul nostru politic ca altceva decât trădare. Nu știu dacă îndeplinește și esența acestei crime, dar el este o persoană care a trădat valorile naționale”, a spus Kaliniák despre fostul ministru Nad  la o conferință de presă transmisă în direct de televiziunile slovace.

Ministrul în funcție nu pomenește nimic de faptul că echipamentele menționate nu ar avea prea mare relevanță în cazul unei agresiuni. Într-un asemenea scenariu, sistemul de apărare slovac ar fi suprimat rapid fără ajutorul substanțial al statelor membre NATO, lucru pe care Kaliniák uită să îl menționeze.

După venirea la putere anul trecut, cabinetul prim-ministrului Robert Fico (Smér) a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei din rezervele statului. Guvernul slovac continuă să permită livrările comerciale de arme.

Slovacia a donat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană S-300 în 2022 și 13 avioane de luptă MiG-29 în 2023, care au contribuit apoi la protejarea Harkivului. Fostul ministru Nad apără furnizarea de arme către Ucraina și susține că s-a pregătit o analiză juridică în acest sens, Ministerul Justiției și Afacerilor Externe s-a ocupat de această problemă, s-au ocupat și biroul Președintelui și Biroul Guvernului.

„Pe baza acestui fapt, guvernul a luat o decizie ca organism colectiv și a aprobat semnarea unui acord internațional, pe care avea dreptul să îl facă”, i-a răspuns Naď lui Kaliniák.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel