MiG-29 ale Ucrainei lansează rachete americane AGM-88 HARM. Cum e ținută în șah aviația militară rusă de rachetele anti-radar ale SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

În august 2022, oficialii americani din domeniul apărării au confirmat informatiile apărute pentru prima dată în cercurile analiștilor OSINT potrivit cărora Forțele Aeriene Ucrainene au folosit rachete anti-radar AGM-88, lansate de pe aeronave ucrainene. Confirmarea a ridicat atunci multe semne de întrebare cu privire la compatibilitatea dintre munițiile occidentale și flota de avioane ex-sovietică a Ucrainei.

De asemenea, știrea a contribuit la discuțiile cu privire la ceea ce înseamnă o apărare aeriană eficientă, în special în ceea ce privește desfășurarea misiunilor de tip SEAD/DEAD (suprimarea apărării aeriene/distrugerea apărării aeriene) de către ambele părți.

În ciuda faptului că deține un avantaj calitativ și cantitativ substanțial pe hârtie, Forțele Aeriene Ruse (VKS) nu au reușit să domine spațiul aerian al Ucrainei.

 

Incapacitatea Rusiei de a efectua misiuni SEAD/ DEAD eficiente

 

Analiștii militari ai publicației Airforce-Technology sunt de părere ca acest lucru este probabil legat de incapacitatea rușilor de a desfășura misiuni SEAD/ DEAD eficiente, legată de factori precum mobilitatea ridicată a apărării aeriene ucrainene (inclusiv unități S-300, SA-11 și SA-8), informații eficiente, slaba pregătire a rușilor și furnizarea de sisteme de apărare aeriană portabile de tip MANPADS (man-portable air-defense) occidentale către Forțele Armate Ucrainene.

Utilizarea de către ucraineni a rachetelor AGM-88 subliniază acest eșec al Rusiei, demonstrând că forțele aeriene ucrainene sunt încă capabile să conteste capacitatea Forțelor Aeriene Ruse de a domina spațiul aerian din Ucraina și să limiteze puterea aviației ruse.

Pentru a înțelege utilizarea rachetelor de tip HARM în Ucraina și, în general, tot ceea ce tine de desfășurarea unor misiuni de tip SEAD/DEAD, este mai întâi necesar să înțelegem anatomia capacităților antiaeriene de ambele părți implicate in acest conflict.

În linii mari, sistemele de rachete sol-aer (SAM) funcționează prin detectarea amenințărilor aeriene care se apropie, cu ajutorul radarului și apoi prin interceptarea acestor amenințări, cel mai adesea cu rachete. Trebuie să se înțeleagă că sistemele cu cea mai mare rază de acțiune, cum ar fi S-300, nu sunt unități individuale.

În cadrul fiecărei unități S-300 există patru unități de foc 83P6. Toate acestea sunt conectate la trei unități radar separate: un radar de 30N6-1 Flap Lid B și radarele ST-68UM Tin Shield și 76N6 Clam Shell, situate la 120 m, 250 m și, respectiv, 500 m de unitățile de foc.

În linii mari, radarele de sunt utilizate pentru a detecta amenințările care se apropie, în timp ce radarul de angajare urmărește amenințarea și furnizează datele necesare pentru ca lansatoarele să intercepteze amenințarea. În cele din urmă, aceste sisteme sunt conectate la un post de comandă automatizat (ADCP), în acest caz, un 5S99-M Senezh-M sau 5N37/73N6 Baikal, care coordonează și distribuie datele de la alte unități și, în general, controlează complexul.

Există o mare varietate între sistemele S-300 în ceea ce privește specificațiile exacte ale unităților constitutive și nu toate unitățile SAM-urile sunt alcătuite în același mod. De exemplu, sistemul cu rază scurtă de acțiune Tor utilizează o configurație de tip TLAR (transportor, lansator și radar), în care radarul și lansatorul sunt încorporate pe același vehicul. Dezavantajele pe care le aduce o astfel de configurație este că razele de detecție și de angajare sunt reduse semnificativ.

2. MiG-29, Uc... (mig-29-ucraina_35246700.jpg)

MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Acest lucru este relevant pentru a înțelege de ce au fost eficiente rachete AGM-88 HARM in Ucraina -  acestea funcționează prin detectarea și localizarea surselor de emisii radar active. Racheta poate fi desfășurată în mai multe moduri de lansare, modurile fiind diferențiate în funcție de faptul că racheta are sau nu o țintă stabilita înainte de lansare și de distanța la care această țintă se afla.

Atunci când sunt utilizate pentru misiuni de tip SEAD, rachetele anti-radar sunt lansate având o țintă prestabilita. În acest mod, senzorii aeronavei detectează o țintă și transmit aceste date către rachetă înainte de lansare. Acest mod oferă cea mai mare rază de acțiune pentru acest tip de rachete. În alte moduri de lansare, senzorii de la bordul rachetei, mai degrabă decât cei ai aeronavei, pot selecta o țintă înainte de lansare sau pot alege țintă după lansare.

Atunci când este lansată împotriva unui sistem de rachete sol-aer, de exemplu un S-300, aeronava sau racheta va detecta undele radar de la unitățile radar ale sistemului de rachete și se va concentra asupra sursei acestor emisii, adică asupra unităților radar. 

 

Utilizarea rachetelor anti-radar de către Forțele Aeriene Ucrainene: Cazul MiG-29

 

Deși ar fi necesare adaptări si modificări pentru a permite lansarea rachetelor de tip HARM de pe aeronavele de tip sovietic, acesta nu este cel mai mare impediment.

Pentru ca racheta să fie utilizată eficient, trebuie să se stabilească o interfață de date între pilot și muniție, care să permită transmiterea de informații privind locația și caracteristicile țintelor. Pentru ca acest lucru să fie realizat, ar fi necesare modificări semnificative ale aeronavelor ucrainene.

Cu toate acestea, NATO are experiență în modificarea aeronavelor din epoca sovietică pentru a le spori compatibilitatea cu echipamentele NATO.

De exemplu, atât Polonia, cât și Slovacia și-au modernizat avioanele MiG-29 pentru a se alinia mai bine la standardele NATO. În plus, Ucraina și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a adapta și de a utiliza arme occidentale în moduri pentru care acestea nu au fost proiectate. De exemplu, rachete Brimstone concepute pentru a fi lansate din avioane au fost lansate de la sol de pe camioane.

În plus, nu este clar în ce mod au fost utilizate de către Forțele Aeriene Ucrainene rachetele de tip HARM furnizate de SUA. Este puțin probabil ca Forțele Aeriene Ucrainene să desfășoare operațiuni SEAD/DEAD de amploare, încercând să elimine în totalitate capacitățile antiaeriene rusești din regiune. În primul rând, un succes major al Ucrainei până acum în război a fost capacitatea sa de a păstra o parte substanțială a flotei sale de avioane, în ciuda avantajului numeric pe care il au Forțele Aeriene Ruse, in materie de avioane de lupta.

 

Comandanții ucraineni nu ar fi probabil dispuși să își pună în pericol aeronavele rămase pentru a desfășura operațiuni SEAD/DEAD

 

3. MiG-29 al ... (mig-29-ucraina-avion_23180300.jpg)

MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene

Comandanții ucraineni nu ar fi probabil dispuși să își pună în pericol aeronavele rămase pentru a desfășura operațiuni SEAD/DEAD.

Păstrarea unei forțe în funcțiune permite Ucrainei să continue să conteste spațiul aerian și să refuze Rusiei dominația aeriană. În plus, având în vedere că Ucraina deține o flotă formată exclusiv din avioane din epoca sovietică, piloții ucraineni nu ar avea familiaritatea necesară cu rachetele HARM pentru a efectua în mod eficient astfel de operațiuni.

În schimb, s-ar putea argumenta că aceste muniții ar putea fi eficiente în suprimarea antiaeriană rusă pentru perioade scurte de timp în zone restrânse, permițând un sprijin aerian la altitudini joase. Simpla cunoaștere a prezenței rachetelor HARM în regiune ar putea fi suficientă pentru a-i determina pe comandanții ruși să nu-și dezvăluie unitățile SAM, permițând astfel Ucrainei o utilizare limitată a spațiului aerian.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel