Micul „secret” datorită căruia se scufundă navele ruse: Ucraina lansează Storm Shadow britanice cu rază de 560 km, versiune originală

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube
Su-24 ucrainean. Photo source: US Military Action @YouTube

Săptămâna trecut Ucraina a reușit să lovească în portul Feodosia din Crimeea ocupată de Federația Rusă, scufundând nava de desant Novocherkassk, într-un incident care a creat mai probleme la Moscova.

Nava Novocherkassk era încărcată masiv cu tehnică de luptă, muniție, drone, etc, și a fost lovită de aviația militară a Ucraninei. 

Rușii susțin că au reușit să doboare cele două avioane Su-24 care au lansat rachete către portul Feodosia. De remarcat faptul că pe Su-24 sunt integrate rachetele britanice cu rază lungă Storm Shadow.

Atacul ucrainean a ridicat multe sprâncene în contextul în care Feodosia era considerat cam singurul port sigur pentru ocupantul rus, iar scufundarea navei de desant Novocherkassk limitează și mai mult raza de acțiune a Flotei Ruse din Marea Neagră.

Ca răspuns Rusia a lansat un atac de amploare pe întreg teritoriul Ucrainei, cel mai mare atac cu rachete de la începutul invaziei în urmă cu aproape de doi ani. Amploarea atacului rus vorbește depre “furia” conducerii politico-militare a statului rus, motivată de succesele recente obținute de armata ucraineană, care a reușit să distrugă mai multe avioane moderne de bombardament de tip Su-34 și să lovească portul Feodosia cu rachete de croazieră Storm Shadow, distrugând nava mare de desant Novocherkassk a Flotei ruse din Marea Neagră.

Nava Novocherkassk a fost construită în anii 1980 în Polonia. Acesta a fost deja avariată anul trecut pe 24 martie, când ucrainenii au lovit cu rachete portul Berdiansk. Acolo au distrus nava de debarcare Orsk.

 

Ucraina deține rachete Storm Shadow cu rază de 560 kilometri, versiunea originală destinată Armatei britanice

 

2. Avion de l... (su-24-ucraina-munitie_84443300.jpg)

Avion de luptă ucrainean de tip Su-24 și muniție aferentă. Photo credit: 7th Brigade press service via Defence Express

Reușita Ucrainei de a lovit o navă rusă de desant la o asemenea distanță a născut diferite speculații, inclusiv privind folosirea deja a avioanelor F-16 Fighting Falcon de producție americană. 

Experții militari au ajuns însă la concluzia că într-adevăr nava rusă a fost lovită de rachete britanice Storm Shadow, lansate de Su-24 ucrainene, însă nu versiunea de export pe care ucrainenii au primit-o până în prezent, ci versiunea originală utlizată de britanici cu rază de acțiune de 560 kilometri.

Aceasta e și opinia generalului german (r.) Erhard Buhler, care, preluat de Ukranews.com afirmă că singura explicație pentru lovirea navei ruse Novocherkassk e că acest lucru s-a făcut cu rachete britanice Storm Shadow în versiunea cu rază de acțiune de 560 kilometri.

Până acum se credea că Ucraina deține doar versiunea de export a rachetei de croazieră Strom Shadow, cea cu rază de acțiune de 250 kilometri.

Fostul general al Bundeswehr explică că această versiune nu e suficientă pentru a lovi portul Feodosia din Crimeea ocupată, din spațiul aerian controlat de aviația militară ucraineană.

„Racheta Storm Shadow (n.r. - care a lovit portul Feodosia) a trebuit să zboare peste 250 de kilometri deasupra teritoriului ocupat. Nu poți altfel. Totul indică faptul că Ucraina deține rachete cu rază lungă de peste 400 kilometri”, a precizat fostul oficial al Bundeswehr.

În mod evident Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a avut nicio reacție. 

Marea Britanie e de departe cel mai important furnizor de armament pentru rezistența Ucrainei, după Statele Unite ale Americii. Londra se numără printre statele care se implică cel mai mult în ajutarea Ucrainei, supusă unei agresiuni fără precedent după 1945 de către Federația Rusă.

CITEȘTE ȘI: Nava rusă Novocherkassk, distrusă cu rachete Storm Shadow. Rusia a pierdut 20% din Flota Mării Negre în 4 luni

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel