MI5 avertizează că serviciile rusești de informații folosesc intermediari pentru acțiuni de sabotaj organizate pe teritoriul statelor europene

Foto: harta Europei / pexels, Lara Jameson
Foto: harta Europei / pexels, Lara Jameson

Britanicii sunt preocupați și de amenințarea tot mai mare a Al-Qaida, care încearcă să profite de conflictul din Orientul Mijlociu.

Serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) încearcă să provoace „haos” în Marea Britanie și în Europa, a declarat, marți, Ken McCallum șeful serviciului de informații MI5 al Marii Britanii.

Într-un discurs public rar, care a prezentat amenințările majore la adresa Regatului Unit atât din partea statelor, cât și a grupărilor teroriste, McCallum a spus că amenințarea tot mai mare din partea Al-Qaeda și Statul Islamic este cea mai mare îngrijorare a lui atunci când vine vorba de terorism.

 

Rusia recrutează infractori pentru „a-i face treaba murdară”

 

În ciuda expulzării a peste 750 de diplomați ruși din Europa de când Rusia a invadat Ucraina, McCallum dezvăluie că structurile ruse de informații apelează la intermediari pentru a-și face munca.

Spre exemplu, ultimul ofițer de informații militare de la Ambasada Rusiei din Marea Britanie a plecat la începutul acestui an, dar amenințările unor operațiuni de sabotaj coordonate de serviciile rusești încă sunt foarte serioase.

"GRU, în special, are o misiune permanentă de a crea haos pe străzile Marii Britanii și Europei: am văzut incendii, sabotaj și multe altele. Acte periculoase efectuate cu o nesăbuire crescândă", a spus el, dar nu a oferit alte detalii.

Oficialul MI5 a spus că, în ultimul an, numărul investigațiilor privind potențialele amenințări la adresa țării a crescut cu 48% anul trecut, deoarece Rusia și Iranul au apelat la diferiți infractori, inclusiv traficanți de droguri, pe care-i folosește ca intermediari pentru a-și face „treaba murdară”.

 

Iranul, o amenițare tot mai mare

 

Directorul general al Serviciului intern de Securitate al Marii Britanii (MI5), Ken McCallum, a acuzat și Iranul că organizează „complot după complot” pe teritoriul britanic.

El a adăugat că din ianuarie 2022, serviciul său și poliția au răspuns la 20 de comploturi sponsorizate de Iran care reprezentau o amenințare potențial letală pentru cetățenii și rezidenții britanici.

El a spus că MI5 evaluează că Iranul „s-ar putea, să încerce să reorienteze” efortul de intimidare a dizidenților iranieni stabiliți în UK și să se concentreze asupra altor ținte din Regatul Unit, dacă Teheranul ar simți că Marea Britanie a devenit parte la conflictul din Orientul Mijlociu prin sprijinirea Israelului în represaliile anticipate la atacul cu rachete balistice de săptămâna trecută.

McCallum a spus că este cel mai îngrijorat de amenințarea tot mai mare a Al-Qaida, care încearcă să profite de conflictul din Orientul Mijlociu, și în special de Statul Islamic. Gruparea Stat Islamic încearcă să revină, în ciuda prăbușirii califatului său autodeclarat în Irak și Siria.

Subliniind amenințările la adresa Marii Britanii, McCallum a adăugat că MI5 și poliția britanică au dejucat 43 de comploturi teroriste din martie 2017, dintre care unele se aflau în ultimele zile ale planificării crimelor în masă, notează Reuters și The Guardian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel