Atentatele de la 11 septembrie 2001 împotriva SUA cu aproape 20 de ani în urmă au făcut din lupta împotriva terorismului principala prioritate a agenţiilor de informaţii occidentale, cu resurse vaste concentrate pentru contracararea ameninţărilor venite dinspre militanţii locali şi cei din străinătate.
Dar afirmarea crescândă a Rusiei postsovietice şi Chinei a forţat serviciile de informaţii din Occident să se reorienteze din nou pe contraspionajul de modă veche sau spioni pe urmele altor spioni, ca într-un joc constant de-a şoarecele şi pisica.
Potrivit directorului general al MI5, serviciile secrete britanice au identificat în ultima perioadă circa 10.000 de abordări mascate utilizate de către spioni străini, în încercarea de a manipula oameni obişnuiţi în Marea Britanie.
Consecinţele spionajului efectuat către puteri străine pot merge de la 'frustrare şi inconvenienţe, trecând prin pierderea mijloacelor de subzistenţă până la pierderea vieţii', a atras atenţia McCallum într-un discurs pe care l-a rostit la sediul MI5 din Thames House.
'Trebuie cu timpul să creăm o conştientizare şi rezilienţă a publicului la ameninţări din partea unor state asemănătoare cu cea pe care am făcut-o de-a lungul anilor cu privire la terorism', a spus el, conform unui fragment din discursul său dat publicităţii de MI5.
'Nu trebuie să vă fie frică, dar fiţi pe fază!', a afirmat Ken McCallum, adresându-se cetăţenilor britanici.
China şi Rusia, potrivit serviciilor de informaţii britanice, au încercat fiecare să sustragă date comerciale sensibile, să fure idei reprezentând proprietate intelectuală, să se amestece în politică şi să dezinformeze.
Rusia și China acuză Occidentul de paranoia
Beijingul şi Moscova susţin la rândul lor că Occidentul este cuprins de paranoia comploturilor. Atât Rusia, cât şi China neagă orice fel de imixtiune în afacerile interne ale altor state, că ar încerca să fure tehnologie, să comită atacuri cibernetice sau să semene discordie.
McCallum, spion de carieră, a declarat că întreaga ţară ar trebui să fie atentă la ameninţarea reprezentată de spionajul străin.
'Vedem universităţi strălucite în Regatul Unit şi cercetători ale căror descoperiri au fost furate sau copiate; vedem întreprinderi ruinate din cauza pierderii avantajelor la care au lucrat cu migală pentru a le construi', a spus el.
'Profitând de cea mai mică şansă, actori ostili vor scurtcircuita ani de cercetare şi de investiţii britanice. Se întâmplă la scară mare. Şi ne afectează pe toţi. Locuri de muncă în Regatul Unit, servicii publice în Regatul Unit, viitor în Regatul Unit', a menţionat directorul MI5.
MI5 a început ca un serviciu de contrainformaţii în 1909, concentrându-se mai întâi pe ameninţarea dinspre Germania, iar apoi - după cel de-al Doilea Război Mondial - pe ameninţările reprezentate de agenţii sovietici în perioada Războiului rece.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News