Ministrul turc de externe a anunțat acest lucru la o conferință de presă care a avut loc la Ankara, miercuri.
„Suntem parteneri [ai proiectului F-35] și până astăzi am investit 1,4 miliarde USD în acest proiect. Dacă nu obținem avioane F-35, vom fi nevoiți să căutăm alternative ”, a spus ministrul turc de externe.
Procesul de excludere a Turciei din programul american de avioane invizibile F-35 a început în luna iulie, din cauza deciziei acesteia de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană ruseşti S-400. Ankara a criticat imediat decizia ca „injustă”.
După amenințările cu sancţiuni, Statele Unite au trecut la acţiuni pentru a condamna cumpărarea de către Turcia a sistemelor de apărare antiaeriană ruseşti S-400. Participarea Ankarei la programul de dezvoltare a avionului de luptă american F-35 a fost suspendată şi procesul de excludere a început, anunţa Casa Albă într-un comunicat pe 17 iulie. Acest program „nu poate coexista cu o platformă de culegere de informaţii rusească ce va fi utilizată pentru a pătrunde în capacităţile sale de vârf”, justifică ea.
Două luni mai târziu, președintele turc a avertizat Statele Unite că Ankara va apela la curtea internațională de arbitraj dacă Washingtonul refuză să pună în aplicare contractul pentru avioane de luptă F-35. „Le-am plătit deja 1,25 miliarde de dolari pentru proiectul F-35. Dacă fac o mișcare atât de greșită, o vom duce la curtea internațională de arbitraj pentru că vom dori ca aceștia să ne plătească banii cheltuiți până acum ”, a spus el.
Care este riscul tehnic real pentru F-35 dacă Turcia are sistemul anti-aerian rusesc S-400?
Statele NATO folosesc o legătură de date tactice care permite aeronavelor militare și chiar navelor și trupelor de la sol să își împărtășească imaginile tactice în timp reală. Aceasta se numește Link 16 şi este principala legătură tactică de date (TDL) utilizată în sprijinul operațiilor NATO.
Aeronavele NATO folosesc, de asemenea, sisteme Friend Friend sau Foe, cunoscute sub numele de IFF, pentru a identifica aeronave prietene în spaţiul aerian.
Astfel sisteme IFF și Link 16 ar trebui să fie integrate pe sistemul S-400 pentru a permite avioanelor F-35 turcesc, care au transponderul pornit, să zboare liber în raza de acţiune a sistemelor S-400.
Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News