Potrivit acestuia, liniile de producție Bayraktar din Turcia sunt în prezent la capacitate maximă și din acest motiv partea turcă este interesată să deschidă o nouă fabrică pentru producția de drone.
Declaraţiile diplomatului ucrainean au fost făcute la câteva zile după ce Forțele Armate Ucrainene au folosit, pentru prima dată în luptă, o dronă Bayraktar TB2 pentru a distruge mai multe piese de artilerie pe care forţele separatiste pro-ruse le utilizează împotriva militarilor ucraineni.
Bodnar a adăugat că, în cel mai scurt timp, va fi creat în Ucraina un centru pentru producția și întreținerea dronelor Bayraktar, precum și un centru de antrenament, ceea ce este precizat în acordul încheiat între producătorul turc de drone Bayraktar și Ministerul ucrainean al Apărării.
Ministerul ucrainean al Apărării și compania turcă Bayraktar au semnat pe 29 septembrie un memorandum de cooperare. Potrivit memoriului, Bayraktar va construi pe un teren în afara Kievului, deținut de ministerul ucrainean al Apărării, un centru de întreținere, reparații curente și modernizare a UAV-urilor. Centrul va instrui și recalifica și personalul care operează aceste drone.
„Se lucrează deja pentru punerea la dispoziţie a unei suprafeţe de teren necesară pentru începerea construcției acestui centru de mentenanţa. Și, de asemenea, în paralel, se lucrează la crearea unităților de producție Bayraktar în Ucraina. Nu voi da termene specifice, pentru a nu crea o impresie eronată dar, de fapt, lucrarea merg într-un ritm destul de rapid și acest lucru va dură cu siguranță nu ani, ci luni”, a spus ambasadorul Vasil Bodnar.
Într-o analiza anterioară am precizat că Ucraina este dispusă şi manifestă un interes destul de mare pentru a construi pe teritoriul ţării o fabrică care să producă vehicule aeriene de recunoaștere şi atac Bayraktar TB2, proiectate de industria turca de apărare.
Valeri Zaluzhni, comandant-șef al forțelor armate din Ucraina, a anunțat în septembrie că Ucraina intenționează să tripleze numărul de UAV-uri Bayraktar TB2 pe care armata ucraineană le are în serviciu, iar o parte dintre acestea urmând să fie produse în Ucraina.
Potrivit publicaţiei ucrainene Defense Express, fabrica care urmează să fie construită în Ucraina ar urma să producă UAV-uri Bayraktar TB2 pentru Forţele Armate Ucrainene, dar şi pentru alţi clienţi ai companiei turce Baykar Defence.
De precizat şi ca producătorul turc de vehicule aeriene fără pilot Baykar Makina și producătorul ucrainean de motoare pentru avioane şi elicoptere PJSC „Motor Sich” au semnat recent un acord de cooperare. Acordul a fost parafat în timpul expoziției Teknofest – dedicată industriei aeronautice din domeniul militar şi civil – care este organizată anul în Istanbul.
Ucraina are o contribuţie majoră la dezvoltarea dronei Akinci – acces UAV fiind cel mai recent produs al industriei militare turce
’’După cum știți, Akinci este sistemul nostru aerian fără pilot, acesta fiind deja furnizat Forțelor Armate Turcești. Acesta este un produs realizat la cel mai înalt nivel tehnologic. Cooperăm efectiv cu Ucraina în ceea ce privește motoarele, în special cu companiile „Ivchenko-Progress” și „Motor Sich”. Este esențial pentru țările noastre să se sprijine reciproc”, a declarat recent Haluk Bayraktar, CEO al Baykar Makina.
Detaliile acordului nu sunt încă făcute publice, dar trebuie reamintit că, pe 29 august 2021, armata turcă a primit oficial cea mai recentă dronă dezvoltată de către compania Baykar Makina, cunoscută cu denumirea Bayraktar Akinci, care este echipată cu motoare ucrainene AI- 450C.
Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, în interviul acordat Radio Europa Libara, a făcut trimitere şi la acest acord, precizând că ’’am înființat o societate mixtă pentru a produce un nou tip de vehicule aeriene fără pilot, Akinci, căruia partea ucraineană îi furnizează motoare și alte piese de schimb’’.
’’Adică, aici avem complementaritate și se bazează atât pe interesul nostru strategic, cât și pe compatibilitatea tehnologică reciprocă”, a spus ambasadorul ucrainean.
Cu două luni în urmă, în mass-media rusă, a circulat un articol semnat de expertul rus Denis Fedutinov, în care se preciza că participarea Ucrainei la programul de dezvoltare al dronei turce Akinci, ar putea determina Kievul, în viitorul apropiat, să achiziţioneze acest UAV de nouă generaţie şi, de ce nu, să-l utilizeze în Donbas împotriva forţelor separatiste.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News