Exerciţiile "Juniper Oak", care se vor desfăşura până vineri, sunt menite să demonstreze şi să aprofundeze integrarea dintre armatele americană şi israeliană, a spus un înalt oficial american din domeniul apărării, citat de Rador. Manevrele au loc într-un moment de sporire a tensiunilor cu privire la programul nuclear al Iranului.
Deşi exerciţiile vor atrage probabil interesul autorităţilor de la Teheran, oficialul american a spus că nu vor exista machete ale unor obiective iraniene şi că exerciţiile nu au fost organizate împotriva vreunui adversar anume. "Cred că amploarea exerciţiului este relevantă pentru o întreagă gamă de scenarii, iar Iranul poate trage anumite concluzii din asta", a recunoscut însă oficialul american.
"Într-adevăr, exercițiul are ca scop mai ales să demonstrăm capacitatea noastră de a întreprinde acţiuni la această scară împreună cu israelienii împotriva unei game întregi de ameninţări diferite", arată oficialul american.
Exerciţiile vor include trageri cu muniţie reală şi vor implica 6.400 de militari americani, dintre care mulţi la bordul grupului de luptă condus de portavionul american George H. W. Bush.
Bombardiere B-52 și avioane F-35 vor participa la demonstrația de forță
Aproximativ 450 de militari se vor afla pe teren, în Israel, a spus oficialul. Pe lângă bombardierele B-52, aeronavele americane vor include avioane F-35, F-15, F-16 şi F-18. Exerciţiile vor avea loc pe distanţe mari, pe uscat, pe mare, în aer şi în spaţiu.
Planificarea exerciţiilor a început cu doar câteva luni în urmă, înainte de reînvestirea premierului Benjamin Netanyahu. Israelul s-a opus încercărilor preşedintelui american Joe Biden de a revigora acordul nuclear cu Iranul, îngrijorat că acesta nu va opri dezvoltarea unei arme nucleare de către Teheran.
Iranul - pericolul din Orient
Dar acele eforturi de negociere au fost deocamdată amânate, în timp ce administraţia de la Washington presează Iranul să nu mai furnizeze drone Rusiei pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei şi încearcă să oprească represiunea împotriva demonstranţilor iranieni. Înaltul oficial american a spus că angajamentul Americii faţă de securitatea Israelului este "de fier".
"Avem de-a face cu guverne israeliene de o orientare sau alta. Ele vin şi pleacă. Dar ceea ce nu se schimbă este angajamentul nostru ferm faţă de securitatea Israelului", a spus el. "Deci acesta este un semn că, continuăm să sprijinim Israelul într-un moment în care există multe turbulenţe şi instabilitate în regiune". Programul nuclear iranian rămâne o preocupare.
"Cred că este corect să spun că programul nuclear al Iranului este mai avansat acum decât a fost vreodată. Cunoştinţele şi know-how-ul lor au crescut", a spus oficialul american. "Deci amploarea provocării a crescut". Oficialul a mai spus că exerciţiile vor arăta cum SUA ar putea să introducă efectiv un număr mare de forţe pregătite pentru luptă în Orientul Mijlociu, chiar dacă Washingtonul se concentrează pe invazia Rusiei din Ucraina şi pe intensificarea concurenţei cu China.
"În condiţiile în care adversarii şi concurenţii noştri evaluează armata americană, bănuiesc că vor lua aminte la capacitatea noastră de a face acest lucru pentru că, sincer, nicio altă armată de pe Pământ nu ar putea face asta", a spus oficialul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News