Mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner, prezenți şi în Mali

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mercenari care au legătură cu firma rusească Wagner Group, o organizaţie obscură, au fost văzuți la Bamako, capitala Mali, relatează Agence France Presse.

În timpul unei sesiuni parlamentare din noiembrie, ministrul apărării din Mali, generalul Ibrahim Dahirou Dembele, a anunțat „sosirea în săptămânile următoare a trupelor ruse în Mali pentru a oferi sprijin tehnic" forțelor armate locale, inclusiv să ofere servicii de mentenanţă pentru cele două elicoptere Mi-35 livrate de Moscova în octombrie 2017 și să asiste la antrenamentul piloților. Cel puțin, asta au raportat mai multe publicaţii mass-media din Mali, potrivit Opex 360.

Dar, cu toate acestea, această asistență nu ar fi oferită de forțele ruse, ci de compania militară privată [PMC] Wagner, despre a cărei prezență în Africa Centrală s-a tot vorbit. Despre compania militară privată rusă Wagner se spune că este prezentă și în Libia, Sudan, Madagascar și, mai recent, nordul Mozambicului.

 

Cum a apărut armata de mercenari Wagner Group?

 

Compania este fondată de Dmitri Utkin, un fost ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), născut în 1970. Armata de mercenari a intrat pentru prima dată în atenția publică în timpul conflictului din Ucraina din 2014, în urma căruia Rusia a anexat Crimeea. Atunci a fost dezvăluit faptul că mercenari ai Grupului Wagner au luptat cot la cot alături de forțele separatiste susținute de Kremlin.

Se crede că Wagner ar fi finanțată de omul de afaceri Evgheni Prigojin, aşa-numitul „bucătar" al lui Vladimir Putin, care este de asemenea, acuzat ca deține și Agenția de Cercetare a Internetului, cunoscută și sub numele de „fabrica de troll" din Sankt Petersburg.

Astfel, potrivit AFP, care citează două surse de securitate din Africa de Vest, o echipă mică a Grupului Wagner ar fi rămas la Bamako (capitala statului Mali) în urmă cu câteva săptămâni.

Moscova, care a donat deja două elicoptere de atac MI-35 către Mali în 2017, intenționează să vândă încă două aeronave și să ofere asistență tehnică. De la semnarea acordului, prezența Rusiei în Mail s-a materializat. Cu câteva săptămâni în urmă, o echipă mică a Grupului Wagner, acuzată de mercenariat, a rămas la Bamako.

Una dintre surse a precizat: ,,Aceasta decizie de a implanta o unitate Wagner în Mali a fost validată la summitul Rusia-Africa", organizat la Sochi, în octombrie.

De aici, probabil, anunțul făcut în urmă cu puțin de mai bine de două săptămâni de catre ministrul Apărării din Malia.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică și Mali au avut relații strânse, Bamako și-a orientat economia către un model socialist după ce şi-a dobândit independența. Iar Moscova are în prezent în Mali câteva pârghii de influenţă, cum ar fi organizația „Patrioții din Mali" care nu își ascunde ostilitatea față de Franța, în timp ce transmit informații false despre operaţiunea antiteroristă Barkhane, desfăşoară în zonă de armata franceza.

Un raport comun al Centrului de Analiză, Prognoză și Strategie [CAPS] și Institutul de Cercetări Strategice al Ecole Militaire [IRSEM] a avertizat că Africa urma să devină un câmp al războiului informaţional rusesc. În această privință, Republica Centrafricană a aruncat o privire asupra acestui raport, ajungând la concluzia ca: dezinformarea anti-franceză a crescut odată cu venirea „instructorilor militari" ai Wagner la Bangui.

Va fi la fel în Mali? „Bănuim că rușii încurajează sentimentul anti-francez", a declarat pentru AFP un oficial militar francez. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel