"A fost o situaţie dificilă pentru organizaţie", a recunoscut în faţa presei secretarul general al organizaţiei mondiale de poliţie pe subiectul demisiei subite a preşedintelui acesteia, Meng Hongwei, la 7 octombrie, anunţată după ce soţia sa alertase în ziua precedentă în legătură cu dispariţia sa cu 11 zile în urmă în China.
A doua zi după demisia lui Meng, comunicată prin e-mail organizaţiei cu sediul la Lyon (estul Franţei), Ministerul Securităţii Publice chinez a anunţat că acesta "a acceptat mită şi este suspectat că a încălcat legea", fără alte precizări.
Spunând că a fost vorba de evenimente "regretabile", Sock a explicat că Interpol "a îndemnat insistent China să furnizeze mai multe detalii şi informaţii despre ce s-a întâmplat cu exactitate", subliniind că organizaţia trebuie să se împace cu această situaţie.
"Trebuie să acceptăm, aşa cum o facem cu oricare altă ţară, că această ţară ia decizii suverane, iar dacă această ţară ne spune: 'am deschis anchete, ele sunt în desfăşurare, preşedintele demisionează' (...), atunci trebuie să acceptăm", a declarat el.
Întrebat despre informaţiile primite de la Beijing, Stock a precizat că el ştie doar că Meng se află în prezent în China şi că faptele de corupţie menţionate nu vizează în niciun fel activităţile sale din cadrul Interpol.
În legătură cu subiectul demisiei semnate de Meng, secretarul general a spus că "nu are motive să suspecteze că ar fi vorba de vreo constrângere".
Acest e-mail, conform cotidianului francez Le Monde, nu are decât două rânduri şi nu conţine semnătura de mână. "Suspectat că am încălcat legea, demisioneze voluntar din postul meu de preşedinte al Interpol", era scris în acest document dactilografiat, a precizat publicaţia, care a avut acces la documente interne ale Interpol.
Într-un e-mail consultat de Le Monde, Beijingul se arată dornic să comunice cu Interpol în legătură cu acest dosar.
Soţia lui Meng Hongwei, Grace Meng, a acuzat autorităţile chineze de "persecuţie politică" şi a declarat că nu este sigură că soţul său este în viaţă, într-un interviu acordat în octombrie din Franţa postului britanic BBC.
Ministru-adjunct al securităţii publice (poliţie) la momentul când a ajuns la conducerea Interpol în 2016, Meng a urcat eşaloanele aparatului de securitate chinez în perioada când acesta era condus de un rival al preşedintelui Xi Jinping în prezent în închisoare.
Numirea sa la preşedinţia Interpol, post descris de Stock ca "în mare parte onorific", a provocat temeri în rândul disidenţilor că Beijingul ar putea folosi această organizaţie pentru a-i urmări pe opozanţii refugiaţi în străinătate.
Succesorul său urmează a fi desemnat în cadrul adunării generale a Interpol prevăzută pentru 18-21 noiembrie la Dubai. El va avea ca sarcină să ducă la bun sfârşit mandatul de patru ani al lui Meng care urma să se încheie în 2020.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News