Acesta susține că armele furnizate guvernului ucrainean, pe care îl descrie în continuare drept „regim neonazist”, sunt utilizate în mod activ în Israel.
Medvedev s-a arătat îngrijorat cu privire la potențialele consecințe ale răspândirii armelor, sugerând că acestea ar putea urma o cale similară cu cele lăsate în urmă de americani după plecarea din Afganistan, ducând în cele din urmă la desfășurări necontrolate în diferite puncte fierbinți globale.
Pentru a nu exista îndoieli cu privire la modul în care presupusele arme ar fi ajuns în Israel, fostul președinte și premier rus a declarat că “autoritățile corupte ale Ucrainei au fost implicate în comerțul ilicit cu tot ce au primit, așa cum au făcut și în trecut”, susținând că Kievul a furat gaz, petrol, alimente și diverse materiale, profitând de orice oportunitate.
Ducându-și scenariul până la capăt, Medvedev a avertizat că situația se va deteriora și mai mult, anticipând apariția rachetelor, tancurilor și, eventual, chiar a aeronavelor de la Kiev pe piața neagră. Cu toate acestea, oficialul rus nu a oferit nicio dovadă care să-i susțină acuzațiile.
Pe de altă parte, Israelul a respins aceste afirmații, declarând că nu deține informații care să sugereze, cel puțin, că arme transferate în Ucraina au ajuns în mâinile Hamas.
Ambasadorul Israelului la Moscova, Alexander Ben Zvi, a răspuns acestor afirmații, declarând clar pentru agenția TASS: „Nu avem aceste informații”. Într-un sarcasm diplomatic, acesta a sugerat că pot fi căutate astfel de informații la părțile mai apropiate de Hamas, cum ar fi partea rusă.
Precizăm că, fără o legătură cu afirmațiile lui Medvedev, și fără nicio referire la Ucraina, în Congresul american există voci care cer o anchetă cu privire la identificarea oricăror arme fabricate de SUA și utilizate eventual de organizația teroristă palestiniană Hamas.
Analistii de securitate atrag atenția asupra narativului Kremlinului. Acesta este destinat pe de o parte să impresioneze publicul occidental pentru a crea o piedică în continuarea sprijinului militar pentru Ucraina, generând și demoralizarea societatea ucrainene care se teme că țara va pierde acest sprijin, iar pe de altă parte se intenționează convingerea publicul intern rus că eforturile militare ale Ucrainei devin tot mai ignorate de comunitatea internațională.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News