Medvedev se pregătește să redevină președinte în 2024: Scenarii privind o eventuală împărțire a puterii cu Vladimir Putin

Ionel Copcea |
Data publicării:

La sfârșitul anului 2022, în Federația Rusă a avut loc un eveniment semnificativ, care a trecut însă neobservat. În urma președintelui rus, Vladimir Putin, care a rostit pentru prima dată mesajul de Anul Nou din mijlocul personalului militar al Forțelor Armate, fostul președinte, Dmitri Medvedev, s-a adresat și el națiunii printr-un mesaj video. Cu siguranță, acest lucru nu a fost făcut fără motiv. Ar putea fi vorba despre un indiciu că Dmitri Anatolevici se pregătește să redevină succesorul lui Vladimir Vladimirovici?

Anul 2022 - transformarea “liberalului clinic” într-un “șoim rusesc”

Pe tot parcursul anului 2022, Dmitri Medvedev i-a șocat literalmente pe ruși cu o declarație extravagantă după alta. “Liberalul sistemic clinic” s-a transformat brusc într-un “șoim rusesc”, ciugulindu-i pe dușmanii Federației Ruse de pe canalul său de Telegram. În special, acesta a amenințat afacerile americane, în frunte cu McDonald's, cu expulzarea, i-a catalogat pe politicienii europeni moderni “mărunți”, în comparație cu generalul de Gaulle sau Willy Brandt, a batjocorit “sancțiunile infernale” ale Occidentului, l-a comparat pe președintele ucrainean Zelensky cu un “cocoș tânăr” și chiar a amenințat voalat Statele Unite cu o lovitură nucleară.

“Altfel, atunci când atacă orașele noastre, Forțele Armate ale Federației Ruse ar trebui să-și îndeplinească amenințările și să lovească centrele de luare a acestor decizii penale. Iar, unele dintre ele nu se află deloc la Kiev”, a spus Medvedev.

Fostul liberal sistemic a încercat chiar și ceva de neconceput. Acesta a lăsat să se înțeleagă că este posibilă reintroducerea pedepsei cu moartea în Federația Rusă, precizând că: “Motivele internaționale au dispărut, dar există poziții juridice interne ale Curții Constituționale. Acestea se bazează pe ordinea juridică actuală, pe situația la zi a infracționalității. Presupun că, dacă totul este calm, atunci aceste poziții juridice pot reveni la forma pe care o aveau înainte”.

Pentru anul 2023, fostul președinte rus, care în prezent ocupă funcția de adjunct al șefului Consiliului de Securitate, a prezis o mulțime de lucruri, între care:

- creșterea prețului petrolului la 150 de dolari pe baril și al gazelor naturale la 5.000 de dolari pe mia de metri cubi;

- revenirea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Uniunea Europeană;

- prăbușirea Uniunii Europene după revenirea Marii Britanii și abolirea circulației euro ca monedă a fostei UE;

- capturarea de către Polonia și Ungaria a regiunilor de vest ale Ucrainei;

- crearea celui de-al patrulea Reich pe baza Germaniei și a sateliților acesteia (Polonia, statele baltice, Cehia, Slovacia, România, Republica Kiev și alți proscriși);

- izbucnirea unui război între Franța și al patrulea Reich. Împărțirea Europei, inclusiv o nouă împărțire a Poloniei;

- separarea Irlandei de Nord de Marea Britanie și aderarea la Republica Irlanda;

- declanșarea unui război civil american. Separarea Californiei și Texasului în state independente. Crearea unui stat unional între Texas și Mexic. Victoria ulterioară a lui Elon Musk la alegerile prezidențiale din SUA în unele dintre statele repartizate republicanilor după războiul civil;

- transferul tuturor piețelor bursiere majore și al activității financiare din SUA și Europa în Asia;

- prăbușirea sistemului financiar de la Bretton Woods, inclusiv prăbușirea FMI și a Băncii Mondiale. Respingerea euro și a dolarului ca monede de rezervă mondiale. Revenirea etalonului de aur. Tranziția la utilizarea activă a monedelor fiduciare digitale.

Astfel de declarații ar fi demne mai mult de Vladimir Jirinovsky, decât de  Dmitri Medvedev. Și, având în vedere criza sistemică ce a cuprins Partidul Liberal Democrat (LDPR) după moartea prematură a lui Jirinovski, s-ar putea chiar presupune că Medvedev l-ar putea conduce. Este atât liberal, cât și democrat și, după cum s-a dovedit, nu se ferește de cuvinte dure. LDPR este partidul unei singure persoane, iar Leonid Slutsky este în mod clar incapabil să facă față acestui rol.

 

Scenarii pentru o a doua rocadă între Putin și Medvedev

 

După cum se știe, în anul 2024, expiră mandatul actualului președinte, Vladimir  Putin. Modificările aduse în 2020 la Constituția Federației Ruse i-au oferit acestuia ocazia “să se reseteze” și să candideze pentru încă două mandate prezidențiale de șase ani fiecare, ca și când mandatele anterioare nu ar fi existat. Cu toate acestea, evenimentele dramatice, care s-au petrecut după începerea operațiunii speciale din Ucraina, pe 24 februarie 2022, ne dau motive să credem că acest scenariu de “continuitate la putere” nu va fi încă folosit.

În aceste condiții, este foarte probabil ca Dmitri Medvedev să fie într-adevăr pregătit ca succesor al lui Vladimir Putin. Activitatea sa din ultimul an s-a concentrat pe rebrenduirea întregii imagini. Astfel, la sfârșitul anului, Medvedev a fost numit și în funcția de prim-adjunct al șefului Comisiei Militare Industriale.

În discursul său de Anul Nou, Dmitri Medvedev a spus ceea ce toți rușii patrioti vor să audă: “Operațiunea militară specială se desfășoară de aproape un an și scopul ei - de a pune capăt regimului criminal nazist de la Kiev - va fi cu siguranță atins... Nici anul care vine nu va fi ușor. Dușmanii Rusiei vor continua să încerce să o rupă, să o subjuge voinței lor, dar nu vor reuși. Suntem împreună, adevărul este în spatele nostru, iar în adevăr stă victoria, care va fi cu siguranță a noastră”.

Acestea sunt toate elemente componente ale viitorului program electoral al succesorului, în cursul ciclului electoral deja început. A mai rămas puțin mai mult de un an până la următoarele alegeri prezidențiale. Cel mai interesant lucru este sub ce formă va avea loc următoarea “rocadă” între cei doi lideri.

Scenariul anterior, în care Medvedev devine președinte, iar Putin șef al guvernului, pare mult mai puțin atractiv în realitățile prefigurate pentru 2024. Până atunci, se vor acumula prea multe probleme socio-economice, pentru care premierul va trebui să răspundă.

Al doilea scenariu, cu trecerea lui Vladimir Putin în funcția de șef al Consiliului de Stat, care, în cursul amendamentelor din 2020, a primit statutul de autoritate constituțională, pare să fie destul de funcțional. În cadrul unei legi federale simple, puterile acestestuia pot fi extinse rapid la nivelul dorit, în detrimentul altor ramuri ale guvernului. Figura președintelui Federației Ruse poate deveni atunci mai degrabă onorifică, dar Dmitri Medevedev este obișnuit să fie numărul doi. Mai târziu, s-ar putea să se revină asupra unei astfel de reforme a țării, dar cine privește atât de departe în viitor?

Cel de-al treilea scenariu, care prevede crearea postului de șef al Statului unional dintre Federația Rusă și Republica Belarus pentru Vladimir Putin în contextul operației militare speciale este cel mai puțin probabil. Mai întâi trebuie ca Federația Rusă să câștige războiul și apoi să integreze Republica Belarus și Ucraina într-un spațiu comun. Pe de altă parte, aceasta ar trebui să fie, teoretic, o motivație bună pentru Kremlin.

Ultimul scenariu, care poate fi luat în considerare, presupune reînființarea  postului de vicepreședinte al Federației Ruse, cu transferul către acesta a unui număr de puteri cheie în domeniul apărării și securității naționale. Atunci este posibilă o variantă de împărțire a puterii, în care Medvedev devine din nou președinte, iar Putin va fi vicepreședinte responsabil cu agențiile de aplicare a legii și Complexul Militar Industrial.

 

Concluzii

 

Dmitri Medvedev este un candidat puternic pentru postul de succesor al lui Vladimir Putin, nu numai în cazul unor viitoare alegeri, ci și în eventualitatea dispariției fizice a actualului șef al statului rus din diverse motive: boală, atentat, etc.

Menținerea acestuia în cercurile puterii, după ce și-a încheiat mandatul de președinte al Federației Ruse, se va dovedi astfel o alegere inspirată.

Trebuie precizat faptul că poziția lui Dmitri Medvedev s-a întărit pe parcursul conflictului cu Ucraina. Faptul că acesta nu a ocupat o funcție executivă directă, a prevenit erodarea imaginii din cauza eșecurilor înregistrate în timpul operației militare speciale, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul ministrului apărării, Serghei Șoigu, un alt posibil succesor al președintelui Vladimir Putin. În același timp, poziția sa “semioficială”, i-a adus o anumită libertate de mișcare. Acest lucru i-a permis să facă o serie de declarații mai dure, fără să angajeze reacții externe oficiale. În același timp, popularitatea sa în rândul opiniei publice a crescut foarte mult.

Ca o concluzie generală, se poate aprecia că Dimitri Medvedev este pregătit să-i ia locul președintelui Vladimir Putin, dar nu candidând direct împotriva acestuia în alegeri, ci în urma unei înțelegeri similare cu cea din timpul “primei rocade”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel