Medvedev confirmă îngrijorările europenilor. Rusia nu se va opri aici: Metoda anexării regiunilor ucrainene poate fi repetată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Hartă prezentată în trecut de Dmitri Medvedev, una din diversiunile fostului președinte rus, prin care propunea împărțirea Ucrainei cu Ungaria, Polonia și România
Hartă prezentată în trecut de Dmitri Medvedev, una din diversiunile fostului președinte rus, prin care propunea împărțirea Ucrainei cu Ungaria, Polonia și România

Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă, practic, să capituleze.

Nu este prima declarație agresivă venită de la Medvedev. În 2022, fostul președinte al Rusiei a publicat ieri pe contul său de Telegram o hartă a Europei pe care Ucraina nu există, iar teritoriile sale fac parte din alte țări. Desigur, cea mai mare parte a Ucrainei „aparține” Federației Ruse.

Narațiunea dezmembrării Ucrainei și a împărțirii teritoriului său cu vecinii săi occidentali este un mesaj des folosit de propaganda rusă, fiind reluat și în anii următori. “O împărțire liniștită a Ucrainei între vecinii săi ar fi o opțiune mai bună decât perspectiva începerii unui război mondial sau a aderării Ucrainei la NATO”, spunea Medvedev, în 2023.

 

Ursul rus a prins gustul de sânge 

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat posibilitatea anexării în continuare a teritoriului Ucrainei, a informat sâmbătă agenția de presă rusă TASS.

Într-un discurs ținut la congresul partidului Rusia Unită de la Kremlin, Medvedev a declarat vineri că este posibilă apariția de noi regiuni în Rusia, pe un scenariu similar celui în care patru regiuni ucrainene au fost deja anexate de Moscova - Doneţk, Luhansk, Zaporizhia şi Herson.

”Apropo, această experiență (de integrare a Donbasului și Novorusiei - nota TASS) poate fi utilizată și pe viitor în cazul în care în componența țării noastre vor apărea noi regiuni, dar foarte apropiate. Până la urmă, acest lucru este posibil”, a spus.Medvedev.

Fostul președinte al Rusiei sugerează că este o posibilitate reală ca alte regiuni, (care sunt descrise ca fiind „foarte apropiate” - probabil în sens geografic, dar poate și cultural), să devină parte a țării.

Totuși, cuvintele lui Medvedev lasă loc de interpretări. Pe criteriile fostului președinte, chiar și Republica Moldova sau statele baltice s-ar putea încadra, pe viitor, la categoria ”regiuni foarte apropiate”.

Amintim că Kremlinul, care a lansat un război împotriva Ucrainei în februarie 2022 sub pretextul protejării populației civile de limbă rusă din Donbas, a cucerit până acum doar parțial cele patru regiuni, dar cere predarea lor de la Kiev ca o condiție prealabilă pentru discuțiile de pace.

 

Moscova a amenințat în mod repetat cu noi anexări dacă Ucraina nu acceptă cererea

 

La 21 februarie 2022, Rusia a recunoscut independența așa-numitelor ”republici populare” Donețk și Luhansk (în dreptul internațional, regiunile Ucrainei), iar pe 24 februarie a lansat o operațiune militară specială (o invazie, un război pe scară largă) în Ucraina, ca răspuns la strigătele de ajutor din partea locuitorilor din Donbas, spune propaganda rusă (un pretext invocat în istorie și de Hitler, când a invadat Cehoslovacia pentru a-și proteja etnicii germani).

Armata rusă ”eliberatoare”

Deși, în ultimatumul său din 22 februarie, Putin nu menționa nimic despre regiunile Zaporojie și Herson, în timpul invaziei care a urmat, o parte semnificativă a teritoriilor regiunilor Zaporojie și Herson a ajuns sub controlul trupelor ruse.

Ulterior, toate cele 4 regiuni ale Ucrainei au fost anexate și acolo au fost organizat un simulacru de referendumuri, în septembrie 2022, după care președintele  Vladimir Putin și șefii așa-numitelor republici Zaporojie și Herson au semnat acorduri privind includerea acestor regiuni în Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel