MBDA propune înzestrarea Armatei române cu sisteme VL Mica și Mistral 3. SHORAD/VSHORAD, una din lecțiile războiului din Ucraina

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

În contextul celor peste trei luni de război în Ucraina, sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), dar și sisteme portabile MANPADS, au demonstrat că doar apărarea antibalistică cu sisteme cu rază lungă de acțiune nu e suficientă.

Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a discutat cu publicația noastră despre programul de înzestrare al Armatei române cu sisteme SHORAD/VSHORAD.

Amintim că România intenționează să achiziționeze sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), dar și sisteme MANPADS (Man Portable Air-Defense system).

România intenționează să achiziționeze 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, program estimat la peste 2.7 miliarde de euro.

 

Concernul european MBDA propune României sisteme antiaeriene Mistral 3 și VL Mica

 

În programul SHORAD/VSHORAD, propunerea MBDA pentru România sunt sisteme de ranchete antiaeriene de ultimă generație Mistral 3 și VL Mica.

Despre acest program DefenseRomania a discutat cu reprezentanții concernului european MBDA în marja expoziției Eurosatory 2022 care a avut loc la Paris.

Cei de la MBDA ne-au precizat că indiferent, dacă România va alege G2G sau licitație, concernul european e pregătit să coopereze cu industria de apărare din România și să ajute la dezvoltarea ei. 

„MBDA are sprijinul total al guvernului francez. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că în cazul în care Ministerul Apărării din România decide să aleagă procedura de înzestrare G2G (guvern la guvern), nu e nicio problemă. Cum nu e niciun impediment nici dacă alege varianta unui contract comercial atribuit prin licitație”, ne-a precizat reprezentantul MBDA, care a subliniat că în ambele cazuri, dacă România va alege sistemele MBDA,  va beneficit de sprijinul Palatului Elysee și a guvernului de la Paris, chiar dacă va alege opțiunea unui contract comercial.

CITEȘTE ȘI: MBDA, salt uriaș în dezvoltarea rachetelor. Akeron - singura rachetă de generația a V-a folosită în situații reale de luptă

 

Cooperare cu industria de apărare din România

 

2. Sistem de ... (mistral-3-mbda_72780100.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Arnaud Rousset a reiterat intenția gigantului european de a lucra cu industria de apărare din România precizând că de-a lungul timpului MBDA a cooperat cu industria noastră în mai multe programe.

În acest sens amintim că primul contract între MBDA și industria de apărare autohtonă a fost semnat în țara noastră imediat după Revoluție, în 1995.  Contractul prevedea o rachetă concepută în vederea modernizării avioanelor MIG-23 și MIG-21 LanceR. E vorba de celebra rachetă Magic 2 care este operabilă și azi, Electromecanica Ploiești fiind compania responsabilă de întreținerea acesteia. 

CITEȘTE ȘI: MBDA nu exclude un centru de excelență pentru Mistral, Mica și Exocet la Ploiești. Succesul rachetei Magic 2 pe MiG-21 LanceR - un exemplu

„Pe fiecare contract am încercat să împingem spre dezvoltare cât de mult am putut industria de apărare din România”, ne-a precizat oficialul MBDA. În mod evident, acesta a adăugat că înainte de a putea discuta componenta de cooperare industrială e necesar ca Ministerul Apărării să stabilească caietul de sarcini. Bazele unei noi colaborări industriale vor putea fi puse după stabilirea documentului.

În orice caz, amintim că în urmă cu cinci ani, MBDA și Electromecanica Ploiești, parte a Romarm, au semnat un Memorandum de cooperare. Se întâmpla pe 24 august 2017, în timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în România.

Sistemele sunt interoperabile cu sistemele de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune, achiziționate deja de România.

În cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris, standul MBDA a fost vizitat și de o delegație a României, condusă de generalul Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forţelor Terestre Române.

 

Războiul din Ucraina și lecția SHORAD/VSHORAD

 

Importanța înzestrării cu sisteme SHORAD/VSHORA, adică cu rază scurtă și foarte scurtă, precum și cu sisteme portabile de tip MANPADS e una din lecțiile invaziei ruse în Ucraina.

În contextul în care majoritatea statelor au ales înzestrarea cu sisteme cu rază lungă, axându-se pe capabilități antibalistice, invazia rusă a arătat importanța SHORAD/VSHORAD și MANPAD. 

Inclusiv americanii au pariat pe cartea greșită când au subestimat sistemele VSHORAD iar în 2020 au oprit linia de producție pentru Stinger, pentru ca acum să fie în dificultate și să reia producția.

În contextul actual companiile care au continuat să dezvolte SHORAD/VSHORAD și MANPADS, chiar înotând împotriva valului, par să fi ales cartea câștigătoare.

România e printre statele „descoperite” pe partea de SHORAD/VSHORAD. Armata noastră menține în continuare în serviciu sistemele vechi 2K12 Kub și 9K33 Osa, dar recent, generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, a vorbit despre inițierea programului de înzestrare cu sisteme SHORAD/VSHORAD.

CITEȘTE ȘI: Până la noi sisteme SHORAD/VSHORAD, România va menține în serviciu sistemele de apărare Kub și Osa

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel